Hoe machine learning van Instagram weer een fijnere plek moet maken

Lars Paijmans
30 juni 2017, 14:41
2 min leestijd
Hoe machine learning van Instagram weer een fijnere plek moet maken

De term machine learning kom je steeds vaker tegen. Instagram benut de techniek nu voor een goed doel: het beschermen van gebruikers tegen nare en beledigende reacties.

Lees verder na de advertentie.

Instagram reactiefilter blokkeert scheldwoorden

Instagram rolt de nieuwe toepassing van machine learning geleidelijk uit. Eerst alleen voor de Engelse taal, later ook in het Nederlands. Naast het automatisch blokkeren van scheldwoorden en vervelende reacties, wordt de techniek ook gebruikt om spam te blokkeren.

Het systeem heeft de afgelopen tijd geleerd om bepaalde reacties uit de stroom met miljoenen berichten te pikken. Deze bevatten woorden of een samenstelling die vaker bij spamberichten of beledigende teksten gezien wordt. “Dit filter zal na verloop van tijd steeds beter worden”, legt Instagram uit.

Instagram reactiefilter

Wired schrijft dat voor deze nieuwe filters gebruikt wordt gemaakt van DeepText, een techniek die specifieke woorden indeelt in verschillende categorieën. Deze kunnen vervolgens gemakkelijk massaal geblokkeerd worden, waarna ze in de toekomst steeds sneller en beter worden herkend.

Hoewel de nieuwe reactiefilter automatisch geactiveerd is zodra hij beschikbaar komt, kun je er ook voor kiezen om deze uit te zetten. Het sociale netwerk hoopt echter dat dit mensen weer aanmoedigt om vaker een foto te delen. “Velen van jullie hebben laten weten dat gemene reacties ontmoedigend werken. Wij willen dit oplossen met deze nieuwe filter”, aldus Instagram. Naast reacties op foto’s werkt de reactiefilter ook voor livestreams. Voor goedgekeurde reacties blijven de instellingen ongewijzigd.

Facebook neemt actie na kritiek

Moederbedrijf Facebook ligt de laatste tijd regelmatig onder vuur voor het gebrek aan filters die schokkende of beledigende content blokkeren. Zo zijn er meerdere malen gevallen van zelfverminking en andere schokkende dingen via een livestream op Facebook gezet. De kans is dus groot dat Instagram dezelfde algoritmes en machine learning-toepassingen gebruikt die Facebook ook onderzoekt. Dit moet er in de toekomst voor zorgen dat de sociale netwerken een veiligere plek worden om te bezoeken.

→ Download Instagram in de App Store (gratis)

Instagram

Instagram, Inc.

Gratis via App Store
Via: Wired
Bron: Instagram
Thema: Instagram

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen