Dit is waarom je ineens minder Instagram-volgers hebt

Michel van 't Klaphek
20 november 2018, 8:57
2 min leestijd
Dit is waarom je ineens minder Instagram-volgers hebt

Heb je ineens minder volgers op je Instagram-profiel? Instagram is bezig met een opruimbeurt om het platform ‘schoner’ te maken en verwijdert duizenden nepprofielen.

Zo gaat Instagram nepvolgers aanpakken

In een poging om ‘niet-authentieke’ activiteiten aan te pakken, is het sociale medium bezig met een opruimactie. De komende weken worden duizenden accounts, likes en reacties van nepprofielen verwijderd. Dat maakt het bedrijf bekend via een blogpost.

Heb jij ineens minder Instagram-volgers? Dan zaten er waarschijnlijk wat neppe profielen tussen. Indien je hier nooit voor betaald hebt is er niks aan de hand. De accounts zijn simpelweg verwijderd.

Instagram-nepvolgers

Je moet oppassen wanneer je een waarschuwing te zien krijgt bij het openen van de app. Hierin wordt uitgelegd dat je verdacht wordt van ‘niet-authentieke’ activiteiten en het is verstandig je wachtwoord aan te passen. Indien je hier niet naar luistert, kan je account worden verwijderd.

Lees ook: Opgelicht via social media: 6 tips om nep-advertenties te ontmaskeren

Waarom doet Instagram dit?

Nepnieuws wordt een steeds groter probleem en het is onmogelijk om alle accounts en reacties handmatig te controleren. Daarom heeft Instagram een nieuw programma ontwikkeld, die automatisch in de smiezen heeft wanneer een account ‘ongebruikelijk’ gedrag vertoont.

Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je betaalt voor likes of reacties op een foto, zoals sommigen doen. Er zijn tientallen websites die deze diensten (tegen betaling) leveren, waarna nepaccounts automatisch reacties plaatsen en je foto leuk vinden. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je inloggegevens aan de site geven, waarna zij via een trucje je bericht populairder maken.

Instagram schrijft dat het platform nog steeds groeiende is en dat steeds meer mensen kunnen leven van de inkomsten. Zij verdienen hun boterham door bijvoorbeeld reclame te maken voor merken, of krijgen gratis spullen en diensten. Vaak willen de opdrachtgevers dat de Instagram-gebruiker een bepaald aantal likes of reacties haalt met de gesponsorde post. Door nepvolgers te kopen, behaal je dit doel relatief makkelijk.

Lees meer over Instagram

Bron: Instagram
Categorie: Apps
Spotlight: Instagram

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Cyber Monday