Instagram en Snapchat schakelen Giphy-functie uit vanwege racistisch gifje

Michel van 't Klaphek
11 maart 2018, 10:29
2 min leestijd
Instagram en Snapchat schakelen Giphy-functie uit vanwege racistisch gifje

Je kunt geen gif-bestanden meer toevoegen aan foto’s en video’s in Snapchat en Instagram. Dit omdat er een racistisch gifje ontdekt is, waardoor de samenwerking tussen Giphy en de apps tijdelijk is stopgezet.

Lees verder na de advertentie.

Instagram Giphy-samenwerking gepauzeerd, Snapchat volgt voorbeeld

Gebruikers van beide apps kwamen de racistische gif op het spoor nadat zij de zoekfunctie van Giphy gebruikten. Wanneer zij zochten op ‘crime’, oftewel misdaad, toonde Giphy een behoorlijk racistisch geanimeerde sticker. Via Twitter werd Instagram-oprichter Kevin Systrom hiervan op de hoogte gesteld.

Kort hierop maakte Instagram bekend de samenwerking met Giphy tijdelijk te hebben stopgezet. “Dit soort inhoud verdient geen podium op Instagram. Tot de zaak is onderzocht schakelen wij de functie uit”, zo liet een woordvoerder van de app weten aan TechCrunch. Snapchat heeft hetzelfde gedaan. Sommige gebruikers op sociale media melden echter dat zij nog steeds gif-bestanden kunnen toevoegen.

Instagram giphy snapchat racistisch gif

De racistische gif is vanwege een fout in het algoritme door het filter gekomen, zo laat een woordvoerder van Giphy weten. Inmiddels is de sticker in kwestie verwijderd, en worden alle nieuw aangedragen gif-bestanden handmatig gecontroleerd door medewerkers. Ook laat Giphy weten het voorval te betreuren, en excuses te maken aan eenieder die zich beledigd voelt.

Ook interessant: Snapchat-gebruikers woedend over update: petitie en boze reviews

Niet de eerste keer

Giphy is een website waarop gebruikers zelf gifjes kunnen maken en uploaden, en deze vervolgens in diverse apps gebruiken. Zo werken Messenger van Facebook en chat-app WhatsApp ook met het bedrijf samen.

Het is overigens niet de eerste keer dat Snapchat in verband wordt gebracht met racisme. In 2016 kwam de app namelijk ook al in opspraak, door het stereotype beeld van een Aziaat toe te voegen als filter. Daarbij werd ook een masker van vermoedelijk Bob Marley toegevoegd, dat volgens veel gebruikers sprekend leek op het stereotypebeeld van een Afro-Amerikaanse man.

Het is daarom de vraag of beide apps doorgaan met de samenwerking. Ze hebben op deze manier immers niet de controle over de inhoud, wat racistische taferelen, zoals hierboven uitgelegd, mogelijk maakt. Het is nog niet bekend wanneer de Giphy-functie weer terugkeert in beide apps.

Lees het laatste nieuws over Instagram

Bron: TechCrunch
Bron afbeelding: TechCrunch
Categorieën: Apps, Opmerkelijk
Thema's: Instagram, Snapchat

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen