Facebook wil Instagram, Messenger en WhatsApp fuseren, maar stuit op weerstand – Update

Lars Paijmans
31 januari 2019, 18:47
2 min leestijd
Facebook wil Instagram, Messenger en WhatsApp fuseren, maar stuit op weerstand – Update

In een gesprek met investeerders bevestigt Mark Zuckerberg een gerucht van vorige week: Facebook wil de apps Instagram, WhatsApp en Facebook Messenger fuseren tot één platform.

Update 18:47 uur:

Lees verder na de advertentie.

Het plan van Facebook om al haar sociale platformen te bundelen valt niet bij iedereen in goede aarde. De Duitse minister van Justitie, Katarina Barley, zegt dat zo een “monopolie” ontstaat, en dat dit niet mag.

Door alle diensten te bundelen zou Facebook namelijk een té machtige positie krijgen, omdat consumenten moeten kunnen kiezen welke chatdienst ze gebruiken.

“Het plan [om de diensten te bundelen] roept grote vragen op omtrent databescherming. We zullen daarom het Europees recht handhaven”, aldus de minister. Het is nog niet duidelijk wat dit precies betekent, en wat de eventuele vervolgacties zijn.

Origineel bericht:

Instagram Facebook WhatsApp fusie onderweg

Toen Facebook zijn kwartaalcijfers bekend maakte, had ceo Mark Zuckerberg genoeg te bespreken. Al snel werd hij gevraagd over een gerucht dat het bedrijf berichtendiensten WhatsApp, Facebook Messenger en Instagram wilde fuseren tot een app. Daar was Zuckerberg verrassend openhartig over: het bedrijf is dit inderdaad van plan.

Facebook WhatsApp fusie

Volgens Zuckerberg zorgt een fusie van deze drie apps voor een beter berichtenplatform voor gebruikers. Gebruikers hoeven hierdoor minder tussen apps te wisselen en het bedrijf wil de beveiliging van al zijn berichtendiensten op deze manier gelijk trekken.

Nu gebruiken nog niet alle apps end-to-end-encryptie, een veilige manier om berichten te versleutelen. Door de drie berichten-apps te fuseren wil Facebook iedereen dezelfde sterke beveiliging geven. Op die manier kan een WhatsApp-gebruiker bijvoorbeeld een met encryptie beveiligd bericht naar een Instagram-gebruiker sturen.

Als voorbeeld waarom de fusie een goed idee is, legt Zuckerberg uit dat mensen nu op Facebook Marktplaats iets zien wat ze willen kopen, maar daarna op WhatsApp het gesprek aangaan met de koper. Dat zou niet nodig moeten zijn, omdat Facebook zelf een ingebouwde Messengerfunctie heeft.

Mark Zuckerberg vergelijkt het plan met de iMessage-dienst van Apple die meer functionaliteit en beveiliging mogelijk maakt. Wanneer de fusie wordt doorgevoerd is nog niet duidelijk, maar de kans is groot dat het nog wel even zal duren.

“We zitten nog in een vroeg stadium”, aldus de ceo. Reken er dus niet op dat dit in 2019 gebeurt en op zijn vroegst in 2020. Voor de meeste iPhoned-lezers is dat voorlopig goed nieuws, want uit onze poll blijkt dat er maar weinig mensen op deze fusie zitten te wachten.

Wederom privacyschandaal voor Facebook

De timing van de kwartaalcijfers kwam voor Facebook op een ongelukkig moment. Dezelfde avond blokkeerde Apple de ontwikkelaars-account van het bedrijf, zodat alle interne iOS-apps in één klap onbruikbaar werden.

Apple reageerde hiermee op het nieuws dat Facebook zijn ontwikkelaars-rechten misbruikte om een app buiten de App Store om aan te bieden. Deze app zou grote hoeveelheden persoonlijke informatie uitlezen in ruil voor 20 dollar per maand. Het bedrijf richtte zich hiermee op gebruikers tussen de 13 en 25 jaar oud, wat voor de nodige ophef zorgde.

Lees ook: Opinie: Het mag niemand verbazen dat Facebook kinderen bespioneert tegen betaling

Bronnen: The Verge, Politico
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu