De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

‘Instagram laat je binnenkort je accountgegevens downloaden’

Rick van der Veer
13 april 2018, 9:12
2 min leestijd
‘Instagram laat je binnenkort je accountgegevens downloaden’

Ook Instagram krijgt binnenkort een functie om je data te exporteren. In navolging van nieuwe Europese privacyregels kun je binnenkort onder meer al je Instagram-foto’s downloaden.

Lees verder na de advertentie.

Straks je hele Instagram-account downloaden

Instagram werkt aan een optie waarmee gebruikers al hun accountgegevens van het netwerk kunnen downloaden, zo bevestigt het bedrijf tegenover TechCrunch. Op moment van schrijven is er geen optie om de informatie uit je account van Instagram te halen, zonder een extern programma te gebruiken. Nu de Europese GDPR-regels omtrent privacy eraan komen, ontkomt Instagram er niet aan om de download aan te bieden.

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe wetgeving is het mee kunnen nemen van je gegevens als je wil overstappen naar een concurrerende dienst. Als je nu naar een Instagram-concurrent wil overgaan, moet je eigenlijk opnieuw beginnen met een nieuwe account. Daar komt straks dus verandering in, wanneer Instagram je je data laat downloaden.

instagram-focus-mention

Welke gegevens er precies te downloaden zullen zijn, is onduidelijk. Ook zijn er nog vragen over de kwaliteit van je gedownloade foto’s, want Instagram verkleint je gedeelde foto’s voordat ze online worden getoond.

Op moment van schrijven is het alleen mogelijk om je Instagram-gegevens met een externe tool te downloaden. Deze zijn in de praktijk vaak onbetrouwbaar: gegevens worden niet compleet binnengehaald, of de makers hebben een schimmig beleid als het gaat om je logingegevens. We raden het dan ook af dat je een dergelijke app gebruikt, en afwacht tot Instagram zelf de functie beschikbaar maakt.

Ophef rondom Facebook

Opvallend genoeg biedt moederbedrijf Facebook deze optie al sinds 2010 voor zijn eigen platform. Dit heeft alleen niet geholpen bij de ophef rond het sociale netwerk van de afgelopen tijd. Het bedrijf ligt namelijk onder vuur doordat gegevens van Facebook-gebruikers op grote schaal in handen kwamen van databedrijf Cambridge Analytica. Facebook-ceo Mark Zuckerberg moest zich zelfs komen verantwoorden voor de Amerikaanse Senaat.

Ook interessant: 5 tips om minder persoonlijke data met Facebook te delen

Het laatste nieuws over Instagram

Bron: TechCrunch
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu