Gewaardeerde indiegame Fez komt dit jaar eindelijk naar iOS

Rutger Otto
16 april 2017, 11:02
2 min leestijd
Gewaardeerde indiegame Fez komt dit jaar eindelijk naar iOS

De kleurrijke indieplatformer Fez, die speelt met perspectief, komt later in 2017 beschikbaar voor Apples mobiele platform iOS.

Fez op iOS

Dat heeft ontwikkelaar Polytron bekendgemaakt met een nieuw teaserfilmpje. Hierin is een stukje van Fez te zien, waarbij op het einde blijkt dat het zich op een iPad afspeelt. Meer details zijn niet bekend, afgezien van een ruime indicatie van de release. De video toont namelijk het jaartal 2017. Een specifieke datum is er nog niet. Onduidelijk is of Fez ook op andere platformen uitkomt, zoals de iPhone en Android-toestellen.

Fez verovert al jarenlang de harten van gamers. Aanvankelijk in 2012 waren het de mensen met een Xbox 360, maar in de jaren erna is de game overgezet naar veel andere systemen, waaronder Windows, Linux, OS X en meerdere PlayStation-platformen. Dit jaar komt daar iOS bij, tenminste een iPad-variant. Het is dan ook voor het eerst dat Fez met een touchbediening gespeeld kan worden. Hoe dat in zijn werk gaat, blijft nog even gissen.

Van 2D naar 3D

Fez gaat over Gomez, een 2D-poppetje dat in een 2D-wereld leeft. Als hij een vreemd en krachtig artefact in zijn bezit krijgt, gaat er letterlijk een wereld voor hem open. Ineens is er een derde dimensie en kan Gomez de wereld draaien om zo perspectieven te wisselen. Platformen die misschien onbereikbaar lijken, zijn ineens gemakkelijk te beklimmen als de wereld een kwartslag draait. Door hiervan gebruik te maken, loods je Gomez door een enorm kleurrijke wereld vol geheimen en ontdekkingen.

Het spel raakte niet alleen in de bekendheid door zijn prachtige stijl met idem soundtrack. Er bleek achter het ogenschijnlijk simpele platformspel namelijk een complex mysterie te zitten, wat spelers alleen konden ontdekken door stukjes code te ontcijferen die door de spelwereld waren verspreid.

Inspiratie voor Monument Valley

De bedenker van Fez, Phil Fish, was te zien in de documentaire ‘Indie Game: The Movie’. Daarin vertelt hij over de totstandkoming van Fez. Het spel wordt overigens ook genoemd als één van de inspiratoren voor de immens populaire iOS-game Monument Valley.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorie: Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's