5 ideeën die Apples chatdienst iMessage verbeteren

Rutger Otto
29 januari 2016, 19:05
3 min leestijd
5 ideeën die Apples chatdienst iMessage verbeteren

De app iMessage (of Berichten) is dé chatdienst van Apple. En toch kan de app wat ons betreft wel wat vernieuwing gebruiken. We leggen uit waarom en dragen wat verbeteringen aan.

Lees verder na de advertentie.

De berichtendienst gaat al een aantal jaren mee. Halverwege 2011 werd iMessage geïntroduceerd als onderdeel van iOS 5, die later dat jaar te downloaden was. Daarnaast is iMessage sinds 2012 beschikbaar op de Mac. Via internet kunnen mensen berichten, foto’s, video’s en meer naar andere iMessage-gebruikers sturen. Is er geen internet, dan worden de berichten als sms verzonden.

imessage k

iMessage verbeteringen

Het aantal mensen dat iMessage actief gebruikt, is niet bekend. Maar er is een grote basisgroep, omdat een iPhone de app standaard heeft. Wil je iemand een sms of bericht sturen, dan kan dat direct via Berichten. En toch zullen veel mensen eerder WhatsApp of een andere chatdienst gebruiken zoals Facebook Messenger. Logisch, want dat is makkelijker om met anderen te communiceren waarvan je weet (of niet weet) dat ze geen Apple-toestel hebben.

Maar er is een andere reden om naar dat soort chatdiensten uit te wijken. Ze hebben simpelweg meer te bieden. De Berichten-app van Apple voelt achterhaald als je hem naast een dienst als Telegram of Facebook Messenger zet. iMessage kan wel wat vernieuwing gebruiken om mee te kunnen met de concurrentie. Wij zetten een paar ideeën op een rij.

1. Bots toevoegen

We hebben natuurlijk flink wat emoji in onze iPhones die we in gesprekken kunnen inzetten in plaats van woorden. Maar het is nog beter om gifjes te gebruiken. Daarom zou iedere zichzelf respecterende chatservice bots moeten ondersteunen waarmee je vanuit de app naar gifjes kunt zoeken. Slack heeft het, Telegram heeft het en Facebook Messenger heeft het. Niet alleen voor gifjes is het handig, ook voor andere zaken is het fijn, bijvoorbeeld om door filmdatabase IMDb te bladeren of snel Wikipedia op te roepen.

Lees ook: De 10 handigste Telegram-bots

giphybot

2. Previews bij links

Het is eigenlijk heel vreemd dat iMessage nog steeds geen previews bij gedeelde links toont. Deel je een link met iemand via de chatdienst, dan verschijnt hij gewoon als simpele link in het venster. Bij andere apps komt er in elk geval een plaatje bij, of de mogelijkheid om een YouTube-filmpje bijvoorbeeld direct in het gesprek af te spelen. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.

imessage preview

3. Betalen via de app

In Nederland kan dit nog niet via veel apps, maar Apple zou werken aan een mogelijkheid om via iMessage geld over te maken naar anderen. Volgens The Wall Street Journal is Apple in gesprek met banken om een betaalsysteem tussen gebruikers op te zetten. iMessage zou een logische keuze zijn, want het programma staat op alle iPhones én is standaard beveiligd dankzij end-to-end-encryptie, waardoor niemand anders dan jij en de ontvanger kan meekijken.

imessage betalen

4. Browserversie

iMessage is al te gebruiken op je Mac via een app, maar wat als je een iPhone hebt en een Windows-pc? Misschien wordt het tijd voor een browserversie van iMessage, zodat je echt op elk apparaat van de chatdienst gebruik kunt maken. Zo’n beetje alle chat-apps die uit zijn, bieden dit aan. Inloggen zou met een Apple ID en twee-staps-verificatie kunnen, bijvoorbeeld via iCloud.com.

icloud

5. Maak het overstappers minder moeilijk

iOS-gebruikers die besluiten over te stappen naar Android maar hun simkaart of telefoonnummer behouden, hebben soms last van een iMessage-fout. Als iemand hen smsjes stuurt, worden ze voor iMessages aangezien en ook zo afgeleverd. Maar iMessage bestaat niet op Android, waardoor het bericht ergens in de lucht blijft hangen zonder dat hij ooit aankomt. Apple omschrijft wel wat je moet doen om dit te voorkomen, maar een automatische oplossing zou voor gebruikers een stuk gebruiksvriendelijker zijn.

Wat mis jij nog in de Berichten-app van Apple? Laat het ons in de comments weten!

Bron: WSJ
Categorieën: Apple, iOS
Thema: iMessage

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen