Opinie: het is tijd voor Apple om iMessage naar Android te brengen

Lars Paijmans
13 december 2017, 11:27
3 min leestijd
Opinie: het is tijd voor Apple om iMessage naar Android te brengen

Hoewel Apple weigert om iMessage naar Android te brengen, is het vanaf vandaag dankzij een onofficiële app toch mogelijk. Wordt het niet eens tijd dat Apple zijn berichtendienst zelf naar het Android-platform brengt?

Lees verder na de advertentie.

iMessage op Android mogelijk dankzij weMessage

Apple heeft de laatste jaren veel tijd en energie in iMessage gestoken. De berichtendienst kreeg met iOS 10 een grote opknapbeurt en ook iOS 11 introduceerde weer wat handige nieuwe functies voor de app. Toch blijft het gebruik van de app altijd beperkt tot communicatie tussen iPhone-gebruikers. Apple houdt de dienst namelijk exclusief voor iOS, zodat alle Android-gebruikers buiten de boot vallen, maar jij er als iPhone-bezitter ook geen berichten naar kunt sturen.

iMessage op Android

Dit was voor de ontwikkelaar van weMessage reden genoeg om zelf de handen uit de mouwen te steken. Dat levert een app op die iMessage inderdaad mogelijk maakt op een Android-apparaat, maar wel omslachtig te werk gaat. Zo heb je verplicht een Mac nodig om de macOS-versie van iMessage aan de app te koppelen. Het werkt als volgt: door de macOS-app weServer te installeren, dient je Mac als een brug tussen de iPhone- en Android-gebruikers. Alle berichten worden in feite naar de Mac gestuurd, die ze vervolgens via de app omzet naar een iMessage-bericht dat ook op Android werkt.

Omdat de app dus in feite gebruikmaakt van een Mac, zeggen de makers van weMessage geen richtlijnen van Apple te overtreden. Toch vragen wij ons af hoelang het duurt tot Apple een stokje voor de app steekt. Bovendien zijn er heel wat twijfelachtige privacykwesties gekoppeld aan het gebruiken van de app. Zo worden al je berichten door de dienst van een derde verstuurd, al zegt weMessage alle data te versleutelen, zodat ze er niet in kunnen kijken. Daarnaast worden alle berichten op Googles zogenaamde Firebase-platform gezet, zodat vanuit daar een notificatie naar Android-toestellen kan worden gestuurd.

Wanneer geeft Apple toe?

Kortom: er zitten heel wat haken en ogen aan de app, en daarom vragen we ons wederom af waarom Apple iMessage niet gewoon naar Android brengt. Vorig jaar bleek dat dit niet gebeurde omdat Apple tevreden is met het huidige aantal gebruikers, en ze iMessage als een van de exclusieve functies zien waarvoor mensen een iPhone kopen. ‘Als je iMessage wil gebruiken, dan koop je maar een iPhone’, zo lijkt de gedachte te zijn.

Lees ook: Waarom Apple iMessage niet naar Android brengt

iMessage

Toch loopt Apple hierdoor een belangrijke kans mis. iMessage is een robuuste en uitgebreide berichten-app, die veel mensen nu noodgedwongen links laten liggen. De populariteit van berichtendiensten als WhatsApp en Telegram laat bovendien goed zien hoe groot het publiek is dat mogelijk geïnteresseerd is in een dergelijk alternatief.

Door iMessage ook op Android te lanceren, slaat het bedrijf twee vliegen in een klap. Allereerst is het een middel om een nieuwe doelgroep kennis te laten maken met het design en de werking van iOS. Ten tweede is het een mooie tweede Apple-app om na Apple Music ook naar Android te brengen. Zo krijgen Android-gebruikers langzaam maar zeker steeds meer van Apple te zien, zodat ze mogelijk eerder geneigd zijn om de overstap naar een iPhone te maken. Want als Apple ergens goed in is, dan is het wel om zijn eigen diensten het beste te laten werken op zijn eigen producten.

Lees het laatste nieuws over iMessage

Categorieën: Achtergrond, Apple
Thema: iMessage

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen