Waarom de iMac Pro de eerste Mac met Apples eigen A-chip wordt
Lars Paymans

Naast een stijlvol zwart kleurtje is de iMac Pro meer dan alleen een krachtigere iMac. Vandaag blijkt dat Apple de Pro voor het eerst uitrust met een zelfgemaakte A-chip.

iMac Pro A10-chip ontdekt

De iMac Pro verschijnt nog voor het einde van het jaar, dus was het hoog tijd dat we wat meer informatie kregen over deze nieuwe desktop. Ontwikkelaars Steve Troughton-Smith en Johnathan Levin doken in de software en ontdekten wat interessante nieuwigheden.

De belangrijkste is dat Apple de iMac Pro uitrust met de A10-chip. Deze fungeert als een ARM-coprocessor en is de eerste keer dat Apples eigen A-chip in een Mac zit. Tot nu toe werd de A-serie alleen gebruikt in de iPhones en iPads.

iMac Pro A10-chip

Apple zou de chip toevoegen om meer controle te krijgen over hoe de Mac in elkaar steekt en werkt, zonder dat dit het lastiger maakt voor ontwikkelaars en gebruikers. Daarnaast wordt dankzij de chip ‘Hé Siri’ mogelijk, zodat je ook zonder je Mac aan te raken de spraakassistent kunt activeren. Even later werd in de software inderdaad een verwijzing naar deze functie gevonden.

Hé Siri, zet mijn iMac aan!

Opvallend genoeg blijft deze chip gewoon actief, ook als je de iMac Pro volledig uitgeschakeld hebt. Het lijkt er hierdoor op dat je de Mac kunt opstarten door er tegen te praten. Omdat de iMac Pro nog niet uit is, is het nog even afwachten hoe deze functie precies in zijn werk gaat.

De komst van de A-chip in de iMac is wederom een belangrijke stap voor Apple. Dit jaar zette het bedrijf meerdere stappen om de productie van hardware voor zijn rekening te nemen. In plaats van een processor van Intel, kan het in de toekomst dus gebeuren dat de iMac op Apples eigen creaties draait.

Lees ook: Hoe Apple de vruchten plukt van meer grip op hard- en software

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.