Terug van weggeweest: de iMac G4 (maar nu met een M1-chip)

Piet-Jan Lentjes
8 oktober 2021, 15:23
3 min leestijd
Terug van weggeweest: de iMac G4 (maar nu met een M1-chip)

Ken je hem nog? De iMac G4 die wel wat weg heeft van een tafellamp. Een Apple-fan heeft de oude, vertrouwde iMac G4 van een moderne M1-chip voorzien. En het resultaat? In een woord geweldig!

Lees verder na de advertentie.

iMac G4 met M1-chip: een prachtige combinatie

Een fanatieke Apple-fan heeft een oude iMac G4 van een M1-chip voorzien. Dit deed hij als eerbetoon voor Steve Jobs. In een tweet laat Colby Sheets (@colbysheets) het eindresultaat in een video zien. Wanneer je het filmpje bekijkt kom je er waarschijnlijk achter (net als al zijn volgers) dat de oude iMac G4 nog steeds een echte publiekstrekker is.

MacOS Big Sur M1 op G4

Inspiratie voor de iMac G4 M1

Colby vertelt dat hij veel inspiratie heeft gehaald uit een YouTube-video waarin werd verteld hoe je een iMac G4 als een extra monitor gebruikt. Hij gebruikte ook een aantal andere blogs die verder ingaan op de G4.

Colby zegt zelf over het project: “Ik heb niet veel verstand van hardware en soms was het ook echt behoorlijk lastig. Maar met flink wat doorzettingsvermogen heb ik het toch voor elkaar gekregen. Ik ben ontzettend trots op mezelf!”

Op het forum van MacRumors vertelt hij verder dat hij als kind zijnde altijd al een iMac G4 wilde hebben. Hij probeerde zijn creatie met de hardware van een Mac mini te fabriceren, maar de Intel-chips werkten niet mee. Dit kwam onder andere door de afmetingen en de warmteontwikkeling. De M1 wordt echter een stuk minder warm en toen hij daar achter kwam, wilde hij het nog een keer proberen.

De M1-chip van Apple

De M1-chip van Apple maakte eind 2020 zijn debuut met de MacBook Pro en MacBook Air. De chip, Apple Silicon genaamd, is ook in de iPad Pro 2021 en iMac 2021 te vinden.

Apple heeft alle computeronderdelen op die ene M1-chip gesoldeerd. Zo zitten onder andere de grafische processor en Neural Engine op de chip. Dat wordt ook wel ‘System on a Chip’ of SoC genoemd. Zo’n SoC vind je bijvoorbeeld ook in de iPhone 12-serie (de A14-processor) of de iPhone 13 (met de A15-chip).

Door deze SoC zijn de snelheid en grafische prestaties van Macs met een M1-chip er enorm vooruit gegaan ten opzichte van die met een Intel-chip. De chip maakt de Macs dus een stuk krachtiger, waardoor zware taken en programma’s veel vloeiender werken.

Lees meer: Alles wat je moet weten over de M1-chip van Apple

Hoe zat het ook alweer met de iMac G4?

Het is alweer even geleden dat de iMac G4 te koop was. De all-in-one werd in 2002 geïntroduceerd en werd soms liefkozend de ‘iLamp’ genoemd, vanwege zijn opvallend uiterlijk. Het apparaat had een 700 or 800 MHz PowerPC G4-processor en een GeForce 2 MX-videokaart aan boord. Er zat een 40 GB, 60 GB, 80 GB harde schijf in de machine en hij had een DVD- of CD-speler in de voet.

De iMac is zonder twijfel een van de bekendste en meest herkenbare producten van Apple. De meeste recente update is de iMac 2021, die in april 2021 werd onthuld. Het is leuk om te zien dat zelfs het oude design nog steeds leeft bij Apple-fans.

review round-up imac 2021

Meer over de M1-chip van Apple

Wil je meer te weten komen over de Mac-chip van Apple? Op iPhoned vind je nog veel meer over deze M1-chip. Zo beantwoorden we veelgestelde vragen over Apple Silicon en hebben we de M1-chip vergeleken met de Intel-chip.

De redactie van iPhoned hou je op de hoogte over al het nieuws van Apple. Wist je dat we ook een eigen app hebben? Vergeet niet om je ook in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Dan blijf je altijd op de hoogte!

Bron: 9To5Mac
Categorie: Opmerkelijk

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen