Twintig jaar iMac: dit verwachten we van de Mac in de toekomst

Rick van der Veer
4 mei 2018, 16:57
2 min leestijd
Twintig jaar iMac: dit verwachten we van de Mac in de toekomst

Dit weekend is het twintig jaar geleden dat Apple voor het eerst de iMac aankondigde. Hoe is Apples grootste Mac in twintig jaar veranderd, en wat verwachten we van de toekomst van het apparaat?

Lees verder na de advertentie.

Twintig jaar iMac

De iMac bestaat twintig jaar. De eerste uitvoering van de iMac verschilde qua opzet eigenlijk maar weinig van de iMac zoals we die vandaag de dag kennen. Het apparaat was namelijk één van de eerste all in one-computers, waarbij alle hardware van de Mac in het scherm verwerkt zat. Daarnaast kreeg je er een toetsenbord en muis bij en zat het de iMac in één doos verpakt, wat anno 2018 niet anders is.

iMac 20 jaar

Toch is de iMac zoals je die in 2018 kunt kopen fors veranderd sinds het begin. Waar de iMac in het begin nog een beeldbuis bevatte, is de iMac inmiddels één van de meest slanke computers die je kunt kopen. Daarnaast heeft het minimalistische, industriële ontwerp van moderne Macs maar weinig weg van het futuristische, kleurrijke uiterlijk van de eerste versies.

Eén van de grootste stappen die de iMac gemaakt heeft in zijn bestaan is de stap naar de professionele sector. De relatief nieuwe iMac Pro is de eerste iMac die met de hardware is uitgerust die professionals in bijvoorbeeld de film- en muziekindustrie nodig hebben. Dat maakt het apparaat ook meteen de duurste iMac van het moment: de goedkoopste variant begint pas bij ruim vijfduizend euro.

Ook interessant: Dit verwachten we van het nieuwe macOS op WWDC 2018

iMac 2018-verwachtingen: snellere chips

Het ligt voor de hand dat de ‘gewone’ iMac dit jaar een update krijgt. In 2017 werd de iMac voorzien van Intel Kaby Lake-processoren, maar inmiddels is de nieuwe Coffee Lake-reeks al een tijdje op de markt. Deze chips worden onofficieel al door macOS High Sierra ondersteund, waardoor het voor de hand ligt dat de iMac 2018 deze snellere chips aan boord krijgt.

iMac

Of ook de iMac Pro vanaf dit jaar jaarlijkse updates krijgt is lastig te zeggen. Apple heeft in het afgelopen jaar er regelmatig naar gehint dat er een vernieuwde Mac Pro aankomt, waarmee het professionele segment voorheen bediend werd. Of er plaats is voor zowel een iMac Pro als een losse Pro is onduidelijk: de één geeft de voorkeur aan een all-in-one, terwijl andere gebruikers liever voor het upgradegemak van een modulaire Mac Pro kiezen. Mede om die reden is de Mac Pro uit 2013 in ieder geval nog altijd populair.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond de nieuwe iMac? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of download onze handige iPhoned-app!

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorie: Devices
Device: iMac

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iMac
Apple iMac
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen