4 ‘domme’ apparaten die je slim maakt met de IKEA TRÅDFRI HomeKit-stekker

IKEA heeft zijn TRÅDFRI-stekker een update gegeven, waardoor de slimme stekker nu eindelijk ook HomeKit ondersteunt. Met de IKEA TRÅDFRI HomeKit-stekkers kun je allerlei ‘domme’ huishoudelijke apparaten aansluiten op HomeKit en met Siri of je iPhone bedienen.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

HomeKit-update voor IKEA TRÅDFRI-stekker

De Zweedse meubelgigant verkoopt al sinds eind vorig jaar een slimme stekker in zijn eigen smart home-lijn TRÅDFRI. Hoewel het bedrijf van plan was om de stekker ook voor HomeKit geschikt te maken, liet die ondersteuning lang op zich wachten.

Nu heeft IKEA eindelijk een update uitgebracht, waarmee alle bestaande TRÅDFRI-stekkers ook op Apples ecosysteem voor een smart home zijn aan te sluiten. Met TRÅDFRI-lijn biedt de fabrikant een betaalbare manier om je huis slim te maken, bijvoorbeeld ook met slimme lampen.

Nu de stekker ook werkt met HomeKit kun je een hoop ‘domme’ apparaten in huis toch slim maken. Wij geven enkele voorbeelden waar je mee aan de slag kan.

1. Lampen

Als je niet al je lampen wil vervangen door een slimme lamp, kun je deze net zo goed slim maken met een stekker. Zo kun je er een timer aan toevoegen op welke tijdstippen deze aan of uit moet gaan, en de lampen met je stem bedienen door Siri te roepen.

Bovendien is dit vaak een goedkopere optie dan een slimme led-lamp uit de IKEA TRÅDFRI-lijn. Deze kosten namelijk al gauw meer dan het tientje dat je voor de stekker uit de serie betaalt.

IKEA TRADFRI HomeKit stekker

2. Koffiezetapparaat

Hoe lekker is het als je vanuit je bed alvast een kopje koffie kan zetten? Hiervoor hoef je geen peperduur slim koffiezetapparaat aan te schaffen. Als je ervoor zorgt dat je koffieapparaat zelf altijd aan staat en de stekker alleen nog in hoeft te schakelen, los je dit luxeprobleem op met een slimme stekker.

3. Frituurpan of tosti-ijzer

Het koffiezetapparaat is niet het enige keukenapparaat dat erg geschikt is om slim te maken. Door een slimme stekker aan je frituurpan of tosti-ijzer te hangen, zet je deze op afstand alvast aan. Ook kun je zo gemakkelijk een timer instellen, zodat je nooit vergeet om de frituur weer uit te zetten.

4. Stekkerdoos

Helemaal handig is het als je een stekkerdoos aansluit op een slimme stekker. Zo kun je in een klap tot wel zes apparaten via HomeKit besturen. Hierbij is het wel belangrijk om te kijken welke apparaten je nog apart moet inschakelen, en welke niet.

Bij eerstgenoemde heeft het weinig zin om deze aan het slimme netwerk te hangen. Het is vooral handig als je met een stekkerdoos verschillende lampen en bijvoorbeeld de televisie hebt aangesloten.

Slimme IKEA-stekker in huis halen

De IKEA TRÅDFRI-stekker kost slechts 9,99 euro en is zowel in de winkel als online verkrijgbaar. Een klein nadeel is dat je ook een TRÅDFRI verbindingshub nodig hebt om de stekkers te laten werken. Deze haal je in huis voor 32,95 euro.

Eerder kondigde IKEA al een ander slim apparaat aan, namelijk slimme rolgordijnen. Deze zouden eigenlijk in februari al in de winkels liggen, maar zijn voorlopig nog uitgesteld. In onze HomeKit-gids lees je alles over Apples ecosysteem en wat je er mee kan. Met deze vijf HomeKit-opstellingen heb je voor iedere situatie of budget een slim huis, waar de IKEA-stekker ook van pas kan komen.

Lees meer over HomeKit

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.