De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

IKEA onthult de TRÅDFRI: slimme verlichting met iPhone-bediening

Lars Paijmans
6 februari 2017, 11:16
2 min leestijd
IKEA onthult de TRÅDFRI: slimme verlichting met iPhone-bediening

IKEA betreedt de smart home-markt met de eerste IKEA slimme lamp. De TRÅDFRI lamp past in iedere fitting en bedien je gewoon vanaf je iPhone.

Lees verder na de advertentie.

IKEA slimme lamp onthuld

Als je nu op zoek gaat naar slimme lampen voor in huis, kom je al snel bij de Hue-verlichting van Philips terecht. Vanaf april 2017 kun je hiervoor echter ook naar de IKEA. De TRÅDFRI-lamp bestuur je op afstand, kun je timen en heeft verschillende wittinten die te dimmen zijn. Om de slimme IKEA-lampen te bedienen heb je wel eenmalige een speciale gateway nodig. Deze zit verpakt in een startersset van €84,95. Hierin zitten twee lampen, een afstandsbediening en de gateway. Dit is iets duurder dan de startersset van Philips Hue, die €75,- kost.

De bijbehorende app verschijnt in april in de App Store en is gratis te downloaden. Maar voor de momenten dat je je iPhone niet in de buurt hebt, kun je ook de meegeleverde afstandsbediening gebruiken. Dit kleine kastje is draadloos en bevat dezelfde functies als de app.

Omdat IKEA al jaren lampen en lichtpanelen verkoopt, is het voor de winkelketen gemakkelijk om de mogelijkheden van de TRÅDFRI uit te breiden. Zo stelt IKEA verschillende lichtpanelen voor waar je de lamp achter kunt plaatsen, om zo een groter oppervlakte te verlichten.

Geen HomeKit-ondersteuning

Hoewel Philips er dus een concurrent bij heeft als het op slimme verlichting aankomt, lijken de IKEA-lampen op het eerste gezicht Apples HomeKit niet te ondersteunen. Een nadeel, want hierdoor kun je de lampen niet koppelen aan de Home-app die Apple met iOS 10 introduceerde. In plaats daarvan ben je overgeleverd aan de bijbehorende IKEA-app, en kun je de lampen dus niet opnemen

IKEA verkoopt naast kastjes en meubels al langer slimme apparaten voor in huis. Zo lanceerde IKEA in 2015 verschillende draadloze opladers, ook voor de iPhone. Door je iPhone in een speciale case te stoppen, kun je de accu vullen door hem op een plaatje te leggen.

Bron: IKEA
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu