Instagram brengt YouTube-concurrent uit: IGTV
Michel van 't Klaphek

YouTube krijgt er een nieuwe concurrent bij. Instagram brengt namelijk een nieuwe app uit, waarmee gebruikers video’s tot wel een uur lang kunnen uploaden.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

IGTV: Instagrams antwoord op YouTube

Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt op een persconferentie. De nieuwe dienst heet IGTV en is gericht op niet-professionele contentmakers. Het wordt voor iedereen mogelijk om lange video’s op te nemen. Deze drie zaken moet je weten over het nieuwe videoplatform.

1. Video’s afspelen in portretmodus

Ten eerste worden de video’s in portretmodus getoond, en kun je ze niet in de breedte van je scherm bekijken zoals bijvoorbeeld bij Netflix wel het geval is. Men heeft hiervoor gekozen omdat het merendeel van de mensen hun telefoon standaard op deze manier gebruikt: IGTV moet intuïtief aanvoelen.

IGTV videomodus

2. Niet zoeken, maar direct kijken

Ten tweede beginnen video’s direct af te spelen zodra je de app opent. Je hoeft dus niet naar jouw favoriete Instagram-accounts te gaan of de zoekfunctie te gebruiken. Je kunt van video wisselen door over je scherm te vegen, net zoals je momenteel doet met Stories.

Uiteraard is het mogelijk om te reageren op video’s. Ook kunnen makers aanvullende acties instellen, zoals een link naar een webshop, door jou op het scherm naar boven te laten vegen.

3. IGTV weet wat je leuk vindt

IGTV is een losse app, maar uiteraard wel nauw verbonden met Instagram. IGTV houdt daarom rekening met wat voor accounts je momenteel op Instagram volgt, en welke posts je de meeste hartjes geeft. Video’s van deze makers zie je als eerste verschijnen. Je kunt IGTV openen door in Instagram op het nieuwe icoon te tikken, of naar het thuisscherm te gaan.

IGTV app openen

Het is nog niet bekend wanneer Instagram de video-app officieel uitbrengt. Om de dienst een duwtje in de rug te geven, heeft Instagram enkele beroemdheden binnengehaald, waaronder Kim Kardashian, Selena Gomez en Chris Hemsworth. Zij zullen exclusieve video’s voor het platform gaan maken.

Op de hoogte blijven van IGTV? Download dan de iPhoned-app, schrijf je in voor de nieuwsbrief of houd de website in de gaten.

Lees meer over Instagram

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.