Waarom Ierland niet wil dat Apple de 13 miljard aan belastinggeld terugbetaalt

Lars Paijmans
9 november 2016, 13:57
2 min leestijd
Waarom Ierland niet wil dat Apple de 13 miljard aan belastinggeld terugbetaalt

De Ierse minister Michael Noonan heeft bevestigd dat het land in beroep gaat tegen de Europese Commissie. Apple zou 13 miljard euro te weinig betaald hebben aan belastinggelden, maar Ierland wil het niet terughebben en gaat zelfs in beroep tegen de Commissie.

Lees verder na de advertentie.

Ierland Apple belastingdeal goed voor 13 miljard euro

Eind augustus trok de Europese Commissie Ierland en Apple aan hun jas over illegale belastingafspraken. Door Apple minder belasting te laten betalen dan andere bedrijven zou er oneerlijke concurrentie ontstaan, wat uiteraard illegaal is.

Ierland Apple

Noonan bevestigt nu tegen het Europese Parlement dat Ierland officieel in beroep gaat tegen deze beslissing. “De regering is het fundamenteel oneens met de analyse van de Europese Commissie”, aldus Noonan. “We hebben dan ook geen keuze en zullen in beroep gaan.”

Jarenlang werd er onderzoek naar deze zaak gedaan en de resultaten liegen er niet om: Apple zou de dertien miljard euro alsnog aan Ierland moeten betalen, maar Ierland zit hier niet op te wachten. Dit komt omdat het land hierdoor haar reputatie dreigt te verliezen als Europese haven voor Amerikaanse bedrijven om zich daar te vestigen. Deze gunstige belastingen zijn de belangrijkste reden dat grote bedrijven als Apple naar Ierland komen, maar dat kan veranderen als Europa zich hier verder mee bemoeit.

Naast Apple hebben ook Google en Facebook uitgekozen voor hun Europese hoofdkwartier, wat Ierland op haar beurt weer heel wat werkgelegenheid oplevert. Zo werken er meer dan vijfduizend Apple-medewerkers in Ierland.

Apple noemt zaak ‘Politiek geneuzel’

Ook Apple heeft al gereageerd op de belastingzaak. Op 1 september omschreef CEO de zaak als ‘politiek geneuzel’ en gaf hij aan dat niemand iets illegaals heeft gedaan. Cook zegt zelfs bang te zijn dat de handelsrelatie tussen de EU en de VS hierdoor op het spel wordt gezet. Daarnaast stelde Cook in een open brief dat Apple nooit gevraagd heeft om speciale deals en die ook nooit gekregen heeft.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorieën: Achtergrond, Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen