iCloud Sleutelhanger vs. wachtwoord-apps: de voor- en nadelen op een rij

Lars Paijmans
9 februari 2017, 19:02
3 min leestijd
iCloud Sleutelhanger vs. wachtwoord-apps: de voor- en nadelen op een rij

We raden iedereen aan om een wachtwoordbeheerders als LastPass en 1PassWord te gebruiken. Maar waarom verkiezen we deze externe apps boven de ingebouwde iCloud Sleutelhanger van Apple?

iCloud Sleutelhanger nadelen vs 1PassWord en LastPass

Als we een artikel over wachtwoordbeheerders schrijven, zijn er altijd lezers die vragen waarom we iCloud Sleutelhanger niet gewoon gebruiken. Een goede vraag, want als Apple een wachtwoorddienst heeft die standaard op je iPhone staat, lijkt het de meest logische keus. Toch schiet iCloud Sleutelhanger op teveel plekken tekort. Hierdoor kiezen we liever voor een dienst als LastPass over 1Password.

iCloud Sleutelhanger nadelen

Laten we eerst kijken naar wat iCloud Sleutelhanger wel goed doet. De dienst van Apple werkt op zowel OS X als iOS, wat het makkelijk maakt om zowel op je iPhone als Mac bij in te loggen. Bovendien voldoet Sleutelhanger aan de belangrijkste eis: het bewaart je inloggegevens op een veilige manier.

Je gegevens worden met encryptie beveiligd en met ondersteuning van Touch ID kun je de lijst met wachtwoorden goed afsluiten. Door deze encryptie heeft zelfs Apple geen toegang tot de gegevens die je hier opslaat. Bovendien werkt de sleutelhanger alleen op de apparaten die jij goedkeurt. LastPass en 1PassWord (en andere populaire wachtwoordbeheerders) gebruiken hun eigen vorm van beveiliging. Zo synchroniseert LastPass alle gegevens via zijn servers, maar gebruikt encryptiesleutels die alleen voor de gebruiker bekend zijn.

1. iCloud Sleutelhanger is niet gebruiksvriendelijk

De Sleutelhanger van Apple komt goed van pas als je een manier zoekt om wachtwoorden te herinneren, maar is daarnaast een stuk minder gebruiksvriendelijk. Zo zit LastPass permanent in onze browser met een handige extensie, en kunnen we met een druk op de knop onze kluis openen, een veilig wachtwoord genereren of een afgeschermde notitie maken. Hetzelfde geldt voor 1PassWord.

Deze toegankelijkheid is enorm belangrijk, want dit zorgt ervoor dat je de dienst ook echt gebruikt. Zo moet je voor de lijst met wachtwoorden van iCloud Sleutelhanger al diep graven in de instellingen van je iPhone. Probeer bovendien maar eens een veilig wachtwoord te genereren met iCloud Sleutelhanger zonder een online tutorial op te zoeken.

iCloud Sleutelhanger

2. iCloud Sleutelhanger werkt alleen op Apple-apparaten

Zoals de naam al doet vermoeden, werkt iCloud Sleutelhanger alleen op apparaten waar een Apple logo op te vinden is. Dit maakt het een hele klus om in te loggen via de dienst van Apple als je bijvoorbeeld een Windows-laptop of Android-telefoon van de zaak hebt. Tot de tijd dat Apple een uitgebreide browser-extensie toevoegt, zal de dienst altijd minder snel te gebruiken zijn dan een dienst als LastPass of 1PassWord.

3. Wachtwoorden delen is onmogelijk met Sleutelhanger

Apple heeft nog geen manier toegevoegd om onderling wachtwoorden op een veilige manier uit te wisselen. Toch heb je een dergelijke functie in de praktijk vaak nodig. Als je bijvoorbeeld een social media-account met meerdere personen beheert, zul je vroeg of laat een keer het wachtwoord door moeten sturen.

Zowel LastPass als 1PassWord laten je dit op een veilige en gemakkelijke manier doen. Ook hier komt het aspect van toegankelijkheid weer om de hoek kijken: door het voor gebruikers makkelijk te maken om veilig met online beveiliging om te gaan, zorg je ervoor dat meer mensen het ook daadwerkelijk doen.

Conclusie

In de praktijk zorgt dit ervoor dat iCloud Sleutelhanger vooral een uitkomst is voor mensen die alleen Apple-apparaten gebruiken en puur een wachtwoordbeheerder zoeken voor het veilig bewaren van inloggegevens. Wil je meer functies, een dienst die toegankelijker is en de mogelijkheid om wachtwoorden op een veilige manier onderling te delen: dan kun je beter een dienst als 1PassWord, LastPass of andere externe wachtwoord-app gebruiken.

Lees ook: De 4 beste wachtwoord-apps om je online profielen te beveiligen

Categorieën: Apple, Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's