De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

6 zaken die je moet weten over de iCloud fotobibliotheek beta

Rutger Otto
22 oktober 2014, 13:55
2 min leestijd
6 zaken die je moet weten over de iCloud fotobibliotheek beta

De Foto-app van iOS is vernieuwd in iOS 8.1. Niet alleen is de klassieke filmrol weer terug (al je foto’s staan weer in één map), ook kun je gbruik maken van de iCloud fotobibliotheek beta. Deze 5 dingen moet je daarover weten.

Lees verder na de advertentie.

1. Je foto’s op elk apparaat

Als je iOS 8.1 al hebt geinstalleerd, heb je toegang tot de iCloud fotobibliotheek beta. Die moet je alleen even inschakelen. Met deze fotobibliotheek kun je al jouw foto’s en video’s synchroniseren met je Apple-apparaten via iCloud. Daarmee heb je altijd en op elk apparaat (van iPhone tot Mac) toegang tot je afbeeldingen en filmpjes.

icloud fotos

2. Meer ruimte op je iPhone

Je foto’s en video’s opslaan in de cloud geeft een aantal voordelen. Naast dat het superhandig is om via elk apparaat toegang hebt tot je gegevens zonder dat je jezelf moet mailen of anderszins moeilijk moet doen, bespaar je ook gewoon een hoop ruimte op je iPhone. Ben jij iemand die veel foto’s maakt, dan heeft dat een behoorlijke impact op de opslagruimte van je iPhone. Die ruimte blijft bespaard als je iCloud fotobibliotheek gebruikt, want in plaats van lokaal staan je kiekjes dan (veilig) op de servers van Apple.

3. iCloud fotobibliotheek instellen

icloud fotobibliotheek

De iCloud fotobibliotheek is in publieke beta, wat betekent dat iedereen met iOS 8.1 er gebruik van kan maken. Je moet het wel zelf even instellen, dat doe je zo:

  1. Ga naar Instellingen
  2. Kies iCloud
  3. Tik op Foto’s
  4. Veeg het schuifje achter ‘iCloud fotobibliotheek (beta)’ op groen

Je iOS-toestel begint meteen met het uploaden van media naar de nieuwe fotobibliotheek. Als je ‘Optimaliseer iPhone-opslag’ inschakelt, blijven alleen geoptimaliseerde versies van de foto’s en video’s op je iPhone staan. De originelen worden naar iCloud geüpload.

4. iCloud-abonnement

Het aantal gigabytes dat je kwijt bent aan foto’s in iCloud kan behoorlijk oplopen als je veel foto’s maakt. Van Apple krijg je 5GB gratis, daarna zul je een maandelijks bedrag moeten betalen voor meer ruimte. De prijzen heeft Apple laatst verlaagd en zijn als volgt:

icloud prijzen

5. Het is een beta

Apple vermeldt duidelijk dat iCloud fotobibliotheek momenteel in beta-fase is. Het zou dus kunnen dat je af en toe tegen bugjes of kleine foutjes aanloopt. Dat Apple de dienst in publieke beta zet geeft echter wel aan dat het bedrijf er al vertrouwen genoeg in heeft om uit te brengen. Je hoeft daarom niet bang te zijn dat je straks alle foto’s kwijt bent: ze staan namelijk gewoon in iCloud.

icloud

6. Niet meer synchroniseren via iTunes

Let op: naast de voordelen van iCloud fotobibliotheek is dit misschien een nadeel. Als je de dienst inschakelt, is het namelijk niet meer mogelijk om foto’s van je Mac te synchroniseren met je iDevice via iTunes. Dat kan volgend jaar pas weer, als er een nieuwe Foto’s-app voor de Mac verschijnt, die wél kan synchroniseren met iCloud en je andere apparaten.

Lees meer iCloud nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu