Apple wil meer toegang tot je iCloud-data om Siri te verbeteren

Rutger Otto
31 januari 2017, 9:27
2 min leestijd
Apple wil meer toegang tot je iCloud-data om Siri te verbeteren

In iOS 10.3 kunnen gebruikers Apple meer toegang verschaffen tot iCloud-data. Die informatie gebruikt het bedrijf om Siri en kunstmatige intelligentie te verbeteren.

Lees verder na de advertentie.

iCloud-data delen

De iOS 10.3-bèta verscheen vorige week. De meeste aandacht ging uit naar functies als ‘Find my AirPods’, maar deze iCloud Analytics-functie bleef onderbelicht. Hiermee hoopt Apple meer gebruikersdata te verzamelen om Siri verder te ontwikkelen, schrijft ZDNet.

“Apple vraagt je hulp om producten en diensten te verbeteren”, schrijft Apple in de begeleidende tekst voor iOS 10.3. “Hiervoor willen we data van je iCloud-account gebruiken, maar wel op een manier dat je privacy gewaarborgd blijft. Een analyse van deze data kan Apple helpen om intelligente functies en diensten zoals Siri te verbeteren.”

icloud-data delen

Privacy

De functie staat in de Instellingen-app van iOS onder het kopje ‘Privacy’. Hier kun je aangeven wat je wel en niet wilt delen met Apple. Het is dus ook mogelijk om het bedrijf helemaal geen toegang te geven tot je iCloud Analytics. Als je wel toegang geeft, krijgt Apple tot op zekere hoogte inzicht in je iCloud-data. Onder de iCloud-diensten vallen foto’s, mail, contacten, agenda, iCloud Drive, notities, Sleutelhanger, Zoek mijn iPhone en de iTunes-opslag.

De data die je verstuurt maakt gebruik van ‘differential privacy’. Met deze techniek wordt er ruis aan je data toegevoegd, waardoor individuele gebruikers niet te achterhalen zijn. Wel kan Apple hiermee gebruikspatronen bekijken, waar kunstmatige intelligentie van leert. Het bedrijf gebruikte deze techniek om QuickType en emoji-suggesties in de Berichte-app te verbeteren. Ook breidde het bedrijf Spotlight-zoeken en Notities uit op deze manier.

Slimme speaker

Overigens heeft Apple niet helemaal duidelijk gemaakt welke iCloud-data het precies wil gebruiken. Daarnaast noemt het bedrijf Siri ‘en gelijksoortige diensten’, maar wat daarmee wordt bedoeld, is eveneens niet helder. De geruchten gaan overigens langer dat Apple zou werken aan een slimme speaker voor thuis die met Siri werkt. Daarmee zou Apple bedrijven als Google en Amazon achterna gaan.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: ZDNet
Categorieën: Apple, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen