Waarom ook internationale iCloud-accounts naar Chinese servers verhuizen (Update)

Lars Paijmans
15 januari 2018, 8:55
3 min leestijd
Waarom ook internationale iCloud-accounts naar Chinese servers verhuizen (Update)

Apple migreert alle iCloud-data van Chinese gebruikers van de Verenigde Staten naar Chinese grond. Nu blijkt echter ook data van sommige niet-Chinese gebruikers verhuisd te zijn. En dat zorgt voor ophef.

Update 5 januari 8:55: Heb jij vorige week een mail gehad waarin Apple laat weten dat je iCloud-data naar China verhuist? Als je niet in China woont, is dat volgens het bedrijf uit Cupertino simpelweg een foutje. Iedere persoon die deze mail heeft gekregen krijgt een nieuw bericht waarin het bedrijf zijn excuses aanbiedt. “Er zijn geen wijzigingen aan je iCloud-account doorgevoerd, de mail is per abuis verstuurd”, aldus Apple. “Deze mail was alleen bedoeld voor mensen die als land van hun Apple ID ‘China’ ingesteld hebben.”

Lees verder na de advertentie.

Vorige week ontstond er de nodige ophef toen mensen dachten dat hun iCloud-gegevens naar China werden overgeheveld. Dat zou namelijk de nodige privacygevolgen met zich meebrengen, zoals je kunt lezen in het onderstaande bericht.

Origineel bericht:

Apple verhuist Chinese iCloud-data naar China

Deze week maakte Apple bekend dat alle iCloud-diensten in China overhandigd worden aan het Chinese bedrijf Guizhou-Cloud Big Data (GCBD). Gisteren kregen in China-woonachtige gebruikers een mail met informatie over de migratie, waarin Apple zegt dat de keuze voor meer ‘snelheid en betrouwbaarheid van iCloud-diensten zal zorgen.’

iCloud China

Alle gegevens worden op 28 februari officieel overgezet, en als je dat niet wilt kun je ervoor kiezen om al je data te wissen. Er is echter geen optie om de iCloud-data in andere landen op te slaan. Dit zorgt voor kritische reacties, omdat GCBD eigendom is van de plaatselijke overheid. Met alle potentiële privacygevaren van dien.

Daarom schrokken verschillende gebruikers ook toen bleek dat hun account ook overgeheveld zou worden naar China, terwijl ze daar helemaal niet vandaan komen. Op Twitter doken meerdere reacties op van internationale gebruikers met dit probleem. Zelfs als je een Apple ID aangemaakt hebt in Nederland, met euro’s betaald en een Nederlandse App Store-account hebt, kan jouw data toch overgezet worden.

Dit komt volgens Apple omdat alle accounts wel of niet gemigreerd worden op basis van de locatie van de gebruiker. Het gevolg is dat duizenden mensen die tijdelijk in China wonen voor hun werk of studie, toch overgezet worden. Bovendien heeft TechCrunch meerdere gevallen ontdekt van gebruikers die niet in China waren en toch gemigreerd werden.

Zo voorkom je dat je iCloud-data China overgezet wordt

Mocht je dit overkomen, dan is er een manier om je gegevens veilig te stellen. Deze werkt als volgt:

  1. Log in op je iCloud-account en wissel terug naar China;
  2. Log vervolgens uit op al je apparaten;
  3. Wissel je iPhone en iCloud-instellingen naar een ander land;
  4. Log opnieuw in op iCloud.

Dit zou genoeg moeten zijn om je gegevens van de lijst te halen. Daarnaast vragen we ons af wat de gevolgen uiteindelijk zijn voor Chinese gebruikers. Apple zegt privacy altijd voorop te zetten, maar als de Chinese overheid in de toekomst gegevens opvraagt is het de vraag wat Apple nog kan doen om hier een stokje voor te steken.

Lees ook: Opinie: Apple beschermt de gebruiker (als het mag van China en Rusland)

Bron: Techcrunch
Categorie: Apple
Thema: iCloud

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen