‘Apple kiest Google-cloudservers voor iCloud’

Rutger Otto
17 maart 2016, 9:06
2 min leestijd
‘Apple kiest Google-cloudservers voor iCloud’

Apple zou een overeenkomst met Google hebben bereikt om bepaalde onderdelen van iCloud bij Google-servers onder te brengen. Dat is mogelijk slecht nieuws voor Amazon.

Lees verder na de advertentie.

iCloud bij Google-servers

In het contract staat opgetekend dat Apple 400 tot 600 miljoen dollar betaalt om van Google’s Cloud Platform gebruik te maken. Dat meldt CPN. Daarbij is het onduidelijk of het om een jaarlijks of een eenmalig bedrag gaat. Ook is niet bekend of het bedrag afgesnoept wordt van het Amazon-contract dat Apple heeft.

De servers waarop iCloud draait, worden momenteel namelijk voor een deel door Apple zelf beheerd, maar ook voor een deel door Amazon. Het bedrijf van Tim Cook zou niet helemaal stoppen met Amazon Web Services, maar mogelijk is het wel een verschuiving in het budget. Daarmee zou Amazon tot de helft van inkomsten via Apple kunnen gaan mislopen.

Volgens Amir Efrati van The Information duurt het ongeveer een jaar om servers van Apple over te zetten naar het Cloud Platform van Google. Sinds vorig jaar werkt Google hard aan het binnenhalen van nieuwe klanten voor het Cloud Platform. Waarschijnlijk heeft Apple Amazon en Google tegen elkaar op laten bieden voor een deal.

iwork voor icloud iphone nieuws

Datacenters van Apple

Overigens bouwt Apple zelf ook datacenters in onder meer Ierland en Denemarken. Deze centers zijn bedoeld om Europese klanten van Apple beter te kunnen bedienen met clouddiensten.

Apple heeft overigens nooit gezegd dat het een klant is bij Amazon Web Services. Wel wordt er al sinds 2011 over gesproken en staat de deal opgetekend in een beveiligingsdocument van Apple. Vorige maand stelde Morgan Stanley-analist Brian Nowak nog dat Apple jaarlijks zo’n 1 miljard dollar uitgeeft aan de diensten bij Amazon.

Een account bij iCloud kost momenteel een euro per maand voor 50GB opslag. Je betaalt 3 euro voor 200GB en voor het duurste abonnement van 10 euro per maand krijg je 1TB aan opslag.

Lees meer over iCloud

Bron: CRN
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu