De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Met iOS 16.3 is je iCloud pas écht veilig, mits je deze optie activeert

Yannick Chalkiopoulos
23 januari 2023, 14:22
2 min leestijd
Met iOS 16.3 is je iCloud pas écht veilig, mits je deze optie activeert

iOS 16.3 is eindelijk uit en daarmee komt end-to-end encryptie naar iCloud. We leggen alvast uit hoe je jouw gegevens in iCloud beter beveiligt.

Lees verder na de advertentie.

Je gegevens in iCloud beter beschermen

iCloud maakte al gebruik van end-to-end encryptie bij een aantal diensten op je iPhoneiPad en Mac. Voorbeelden van deze diensten zijn gezondheidsgegevens en het opslaan van wachtwoorden in iCloud, zodat de gegevens beter beschermd zijn in jouw digitale opslag. Nu wordt deze beveiliging uitgebreid naar meer gegevens.

Lees ook: iPhone updaten: zo installeer je de nieuwste iOS-versie

End-to-end encryptie zorgt ervoor dat jouw gegevens versleuteld zijn, dat heet ‘encryptie’. Derden als Apple kunnen zodoende de inhoud van je gegevens niet zien, waardoor ze beter beveiligd zijn. Zelfs al wordt Apple gedwongen (bijvoorbeeld door de overheid) om gegevens te verstrekken, dan kan dat niet. Bij deze versleuteling heeft Apple zelf namelijk helemaal geen toegang meer tot je gegevens. Hierdoor is het extra belangrijk dat jij je back-up codes bewaart.

iCloud Plus

Meer diensten beter beveiligen op iCloud

In iOS 16.3 is het mogelijk om meer diensten met end-to-end encryptie te beveiligen. Dit geldt ook voor iPadOS 16.3 en macOS 13.2. De beveiliging wordt uitgebreid naar de volgende iCloud-diensten:

 • Reservekopieën van apparaten
 • Berichten
 • iCloud Drive
 • Notities
 • Foto’s
 • Herinneringen
 • Safari-bladwijzers
 • Siri Opdrachten
 • Spraakopnames
 • Pasjes in je de Wallet-app

Een flinke lijst dus, maar geen overbodige luxe als het aan ons ligt. iCloud staat immers vol met persoonlijke gegevens, dus het is van groot belang dat deze goed beveiligd zijn. Met end-to-end encryptie is dit eindelijk het geval.

Zo schakel je de beveiliging in bij iCloud

De uitgebreide end-to-end encryptie is vanaf iOS 16.3 in te schakelen op je iPhone. Dit doe je op de volgende manier:

 1. Open ‘Instellingen’;

 2. Tik boven in ‘Instellingen’ op je naam;

 3. Kies voor ‘iCloud’;

 4. Ga naar ‘Geavanceerde gegevensbescherming’;

 5. Tik op ‘Schakel geavanceerde gegevensbescherming in’.

iCloud beveiliging

Om de geavanceerde gegevensbescherming in te schakelen, vraagt Apple je eerst om minimaal één herstelcontact in te voeren. Op die manier heb je nog meer kans bij je gegevens te komen, zelfs als je het wachtwoord van je iCloud niet meer weet. Het is bovendien aan te raden om de herstelcode te noteren en deze goed te bewaren. Met zo’n code kom je het account toch in, ook als je je wachtwoord bent vergeten.

Betere iCloud beveiliging vanaf iOS 16.3 beschikbaar

Eerder was deze manier van beveiliging in iCloud al beschikbaar in de Verenigde Staten en nu komt de end-to-end encryptie ook naar Nederland. De iOS 16.3-update laat waarschijnlijk niet lang meer op zich wachten, want de release candidate is al verschenen. Ben je benieuwd wat nog meer nieuw is in iOS 16.3? Check hier wat we kunnen verwachten in de nieuwe iOS 16-update.

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu