Apple: ‘Dit is waarom we je belgeschiedenis opslaan op onze servers’

Thomas Haenen
18 november 2016, 15:25
2 min leestijd
Apple: ‘Dit is waarom we je belgeschiedenis opslaan op onze servers’

Apple blijkt grote hoeveelheden informatie over je iCloud belgeschiedenis te verzamelen. Het bedrijf heeft nu een beperkte verklaring gegeven waarom dat gebeurt.

iCloud belgeschiedenis

Apple slaat belgegevens te lang en soms ongevraagd op op zijn eigen servers, zo claimt Elcomsoft. Volgens het Russische beveiligingsbedrijf wordt je volledige gespreksgeschiedenis opgeslagen op de servers van Apple, ook als je hebt ingesteld dat iCloud daar geen back-up van hoeft te maken. De gegevens worden bovendien langer dan beloofd opgeslagen: Apple claimt dat dit maximaal dertig dagen gebeurt, maar in werkelijkheid zijn zelfs gegevens van vier maanden volgens Elcomsoft nog terug te vinden.

Dat ligt gevoelig, omdat Apple in het verleden wel eens rechters en politie inzage heeft gegevens in informatie op iCloud. Zelfs als je expliciet hebt aangegeven dat er geen back-up gemaakt mag worden van die gegevens, heeft Apple de informatie dus nog vergaard. Het bedrijf legt onder ander de lengte van het gesprek vast en contactinformatie van iedereen in het gesprek.

iwork voor icloud iphone nieuws

Bovendien wordt er sinds de introductie van iOS 10 meer informatie over gesprekken verzameld dan voorheen. Het besturingssysteem houdt niet alleen je telefoon- en FaceTime-gesprekken bij, maar verzamelt ook informatie over audiogesprekken die je voert via WhatsApp, Skype, Facebook Messenger en vergelijkbare diensten. Ook deze informatie wordt in sommige gevallen tegen de vraag van de gebruikers doorgestuurd naar de servers van Google.

iCloud encryptie

Apple heeft nog niet gereageerd op de specifieke claims, maar heeft wel het volgende laten weten in een reactie aan 9to5Mac: “We bieden consumenten de mogelijkheid om hun contactgegevens op te slaan zodat ze vanaf elk apparaat kunnen terugbellen. We doen er alles aan om de gegevens van onze gebruikers te beschermen.” Ook raadt het gebruikers aan om sterke wachtwoorden en twee-factor-authenticatie in te stellen om eigen gegevens te beschermen.

Het bedrijf heeft onlangs aangegeven binnenkort end-to-end-encryptie te introduceren voor iCloud. Dat betekent dat je gegevens dermate versleuteld zijn dat iemand ze alleen met jouw wachtwoord kan inzien. Daarmee is het ook niet langer mogelijk voor Apple om je gegevens te verstrekken aan de overheid. Wanneer de encryptie precies beschikbaar is, is nog onbekend.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: 9to5Mac
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's