iCE Amsterdam: Web-apps hebben de toekomst

Redactie
7 maart 2011, 18:48
2 min leestijd
iCE Amsterdam: Web-apps hebben de toekomst

Op iCE Amsterdam wordt er veel gesproken over applicaties. De meningen van de tientallen sprekers lopen aardig uiteen. Zo zijn er bijvoorbeeld sprekers die ‘web-applications’ aan het promoten zijn. Het nadeel van deze applicaties is dat ze niet in de Apple App Store geplaatst worden, maar het grote voordeel is dat ze op alle smartphones werken. In dit artikel worden de verschillende standpunten toegelicht.

Lees verder na de advertentie.

Meerdere platformen met de zelfde broncode

Web-applicaties kunnen op verschillende platformen draaien. Deze applicaties kunnen door de nieuwste technieken zelfs zonder internetverbinding werken. Natuurlijk is de informatie binnen de applicatie dan niet actueel, maar dat is ook niet het doel van een web-app. Vrijwel iedere smartphone kan in de toekomst HTML5-websites bekijken, en dus zijn web-apps waarschijnlijk binnenkort een nieuwe standaard.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan deze applicaties. Zo maken ze bijvoorbeeld niet optimaal gebruik van de sensoren van de smartphones. Omdat iedere telefoon anders werkt, zal het te veel werk zijn om deze functies voor ieder apparaat in te programmeren. Daarnaast is dit vaak niet eens mogelijk omdat de fabrikant web-applicaties geen toegang geeft tot de sensoren.

Een ander nadeel is dat je vrijwel geen geld kan verdienen aan applicaties. Vaak worden ze namelijk niet eens toegelaten tot de App Stores. Het is wel mogelijk om advertenties in de applicaties te verwerken, maar vaak komen de opbrengsten hiervan niet eens in de buurt van opbrengsten uit een App Store.

Op dit moment lijken er veel nadelen te zitten aan het uitgeven van web-applicaties, maar voor ontwikkelaars zijn er grote voordelen aan deze manier van werken. Ten eerste ondersteunen ze met één project direct alle moderne platformen, en ten tweede is de programmeertaal van deze apps toegankelijker voor meer ontwikkelaars. Het is dus eigenlijk niet de vraag of, maar de vraag wanneer web-applicaties op grote schaal ontwikkeld gaan worden.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen