iBeacon: ontvang pushnotificaties als je in de buurt komt
Roel van Hout

De afgelopen weken ging het op veel plekken – ook bij ons – over de iBeacon. Maar wat is een iBeacon eigenlijk, en wat heb jij er als iPhone-bezitter aan?

iBeacon zendt signalen uit via Bluetooth. Dat is in principe niets nieuws, ware het niet dat iBeacons het doorhebben wanneer je binnen het bereik komt. iBeacons vallen dan ook onder de zogenoemde indoor positioning systems: een netwerk dat draadloos objecten (iPhones, maar ook Android-telefoons) kan lokaliseren én herkennen. Een iBeacon neemt nauwelijks ruimte in beslag, zoals te zien op bovenstaande afbeelding: dat apparaatje is niet langer dan 5 centimeter.

iBeaconLaten we het illustreren met een voorbeeld uit de praktijk. Apple wil namelijk de iBeacons gaan gebruiken in de fysieke Apple Stores, om klanten via hun iPhone meer informatie over bepaalde producten te kunnen vertellen. Stel dat je een mooie iPad ziet, dan hoef je alleen maar je iPhone tevoorschijn te halen om meer informatie over de tablet te weten te komen, want de iBeacon heeft deze informatie dan al draadloos naar je telefoon gestuurd.

iBeacons kennen mogelijk nog kinderziektes

De iBeacon is daarmee met name interessant voor retailers, die hun klanten graag van digitale schapkaartjes voorzien. In de Apple Store kan het onder meer gebruikt worden om informatie over producten naar klanten te sturen, maar ook om te checken of klanten die een afspraak bij de Genius Bar hebben, al in de winkel zijn.

De technologie is, aan de andere kant, nog niet uitontwikkeld: er bestaan nog wel vragen over de sterkte van het signaal, de veiligheid van de verbinding, en de capaciteit: de gemiddelde Apple Store wordt goed bezocht, en het zou zomaar kunnen dat er op een bepaald moment meer klanten zijn dan een iBeacon aankan. Uiteraard zullen we in de komende tijd nog vaker terugkomen op dit onderwerp!

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.