De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

‘Apple bezorgd om HomePod verkoop, schaalt productie terug’

Lars Paijmans
12 april 2018, 9:07
2 min leestijd
‘Apple bezorgd om HomePod verkoop, schaalt productie terug’

De eerste verkoopcijfers van de HomePod zijn niet helemaal wat Apple had verwacht. Om verdere teleurstelling te voorkomen, schaalt het bedrijf de productie van de slimme speaker terug.

Lees verder na de advertentie.

HomePod verkoop valt tegen voor Apple

Dat schrijft Bloomberg vandaag op basis van een bron die dichtbij Apple zou staan. Eind maart zou het bedrijf uit Cupertino besloten hebben om het aantal orders dat bij Inventec Corporation – de leverancier van de speaker – te verlagen.

Dat is opvallend, want uit een eerder onderzoek blijkt dat de HomePod het aanvankelijk wel erg goed deed. Eind januari bleek de speaker eenderde van de slimme speakermarkt in de VS in handen te hebben. Dat percentage daalde echter snel toen de speaker daadwerkelijk goed verkrijgbaar was.

HomePod verkoop

“In de eerste 10 weken haalde de HomePod tien procent van de slimme speakermarkt. Google heeft veertien procent in handen en Amazon bezit nog steeds de overgrote 73 procent”, aldus een marktonderzoek van Slice. Drie weken later daalde het aandeel van de HomePod naar slechts vier procent. Dit zorgt ook voor een overschot aan voorraden in Apple Stores, die er volgens Bloomberg gemiddeld minder dan tien per dag verkopen. Apple heeft uiteraard niet gereageerd op het bericht.

De tegenvallende verkoop is niet de eerste klap die de HomePod te verduren krijgt. Voorafgaand aan de lancering zou de ontwikkeling meerdere malen zijn stopgezet, omdat het bedrijf steeds werd ingehaald door nieuwe Amazon-speakers.

Nog tijd om het tij te keren

Toch wil deze tegenvallende verkoop niet zeggen dat de HomePod een flop is. De Apple Watch had ook een moeizame start en is inmiddels een van Apples populairste producten. Daarnaast is de speaker nog maar in een zeer beperkt aantal landen verkrijgbaar, en ligt hij de komende maanden ook in Duitsland en Frankrijk in de winkels.

In onze HomePod review waren we erg te spreken over de geluidskwaliteit van de speaker. Het zijn vooral de beperkingen die Apple zelf opgelegd heeft en de twijfelachtige kwaliteit van Siri die het product tegenhouden. Deze problemen zijn echter allemaal softwarematig, en zouden in theorie met een aantal goede updates aangepakt kunnen worden.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple HomePod
Apple HomePod

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen