‘Apple TV 4K verkoopt tegen kostprijs, HomePod maakt verlies’

Michel van 't Klaphek
2 februari 2019, 10:35
2 min leestijd
‘Apple TV 4K verkoopt tegen kostprijs, HomePod maakt verlies’

Apple vraagt niet teveel voor de Apple TV 4K en HomePod, maar heeft de producten té goed gemaakt. Hierdoor zijn de productiekosten fors, waardoor ze alsnog tegen kostprijs, of met verlies verkocht worden.

Lees verder na de advertentie.

‘HomePod productiekosten te hoog, Apple TV verkoopt tegen kostprijs’

Dat zegt John Gruber, een bekende Apple-insider, in een recente aflevering van Daring Fireball, een podcast over technologie. ‘Ik heb van een betrouwbare bron vernomen dat Apple de Apple TV 4K tegen kostprijs verkoopt’, zo steekt hij van wal.

‘Het apparaat kost dus echt 180 dollar om te maken.’ In Nederland kost dit zwarte kastje 199 euro, mede door belastingen. ‘Ik heb hetzelfde gehoord over de HomePod. Sterker nog, ik geloof zelfs dat Apple de speaker met een klein verlies verkoopt.’

Apple TV shows

De HomePod wordt officieel nog niet in Nederland verkocht, maar een aantal shops bieden hem wel aan. Check de actuele HomePod prijzen en aanbiedingen in onze vergelijker. Op moment van schrijven is de adviesprijs 339 euro.

Volgens een eerder bericht zou de speaker ruim 200 euro kosten om te maken, maar hierbij wordt geen rekening gehouden met onderzoek- en ontwikkelingskosten. Het echte kostenplaatje ligt dus waarschijnlijk hoger.

‘Apple-producten zijn té goed’

Gruber vindt niet dat Apple teveel vraagt voor haar producten, maar dat de productiekosten te hoog zijn. Met andere woorden: de kwaliteit is té goed, waardoor het bedrijf zichzelf de markt zou uitprijzen.  Zo is de Chromecast, een Apple TV-alternatief, een stuk goedkoper en ook de Google Home, een slimme speaker, haal je voor minder geld in huis.

Het lijkt erop dat Gruber’s kritiek niet aan dovemansoren gericht is. Er gaan al langer geruchten dat Apple bezig is met een goedkopere HomePod. Ook de Apple TV zou binnenkort een metamorfose ondergaan. Het bedrijf uit Cupertino brengt volgens geruchten binnenkort een hdmi-dongle uit die je in de achterkant van je tv kunt steken, net als Googles Chromecast.

→ Check ook de Google Chromecast (2018) review

Volg het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple TV
Apple TV

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu