Waarom Apples HomePod nu al een grote achterstand heeft op de rest

Lars Paijmans
21 november 2017, 16:36
2 min leestijd
Waarom Apples HomePod nu al een grote achterstand heeft op de rest

Apple heeft de slimme HomePod uitgesteld, en dat is niet voor niks. Vandaag komen er erachter hoe de ontwikkeling van Apples slimme speaker alles behalve vlekkeloos verliep, en het er ook voor de toekomst van de speaker niet heel goed uitziet.

Lees verder na de advertentie.

Hoe Apple de plank mis sloeg met de HomePod

Bloomberg geeft vandaag antwoord op een vraag die menig Apple-fan bezighield: Hoe kan het dat Apple enerzijds bekend staat om perfectie en goede timing en tegelijkertijd op het laatste moment de HomePod uitstelt naar 2018?

Volgens de bronnen van Bloomberg (die doorgaans goed geïnformeerd zijn) werkte Apple in 2014 al twee jaar aan de HomePod. Toen bracht Amazon echter de Echo op de markt, een slimme speaker die bijna exact hetzelfde deed. Destijds zou Apple de Echo na een snelle check weer hebben weggelegd: de geluidskwaliteit zou te inferieur zijn, dus ging het team weer verder met de HomePod. Bovendien had Apple een voorsprong van drie jaar met Siri, dus werd Alexa niet als een bedreiging gezien.

HomePod ontwikkeling

Twee jaar later bleek echter dat de Amazon Echo-speaker wel degelijk een succes was. Steeds meer mensen raakten bekend met spraakassistent Alexa, die pizza’s kan bezorgen en iedere ochtend het nieuws voorleest. Ondertussen rommelde het in het HomePod-team: het project zou meerdere malen geschrapt zijn, om even later weer opgepakt te worden. Het design van de speaker maakte in die tijd tal van metamorfoses door. Wat uiteindelijk een kleine cilinder zou worden, was ooit een meterhoge toren voor in je huiskamer.

Het team bleef op deze manier doorploeteren, wat resulteerde in een speaker die nooit meer zou worden dan een accessoire. Net zoals de AirPods een accessoire van de iPhone zijn. “De voornaamste missie van de HomePod is om huidige Apple-klanten extra loyaal te houden aan het merk.”

HomePod ontwikkeling bleef obstakels vinden

En dat is ook volgens een aantal anonieme Apple-medewerkers waar het product de fout in gaat. Terwijl de Google Home en Amazon Alexa in het centrum van hun eigen ecosysteem staan, is de HomePod een speaker die muziek voorop zet en een spraakassistent als leuke extra heeft. Vergeet bovendien niet dat Apple ontwikkelaars heel wat beperkingen heeft opgelegd als het op het maken van HomePod-apps aankomt. Vooralsnog kunnen alleen berichten-apps, to-do-lijsten en notities via de HomePod gecommuniceerd worden. Heeft je app een andere functie, dan word je helaas niet toegelaten.

Een app als Spotify werkt dus bij voorbaat al niet op de HomePod, zodat je zelfs voor het afspelen van muziek en de primaire functie van de HomePod al voor Apples muziekdienst moet kiezen. Dit zorgt ervoor dat het primaire voordeel van de HomePod zijn superieure geluidskwaliteit is, maar ook concurrenten zijn al bezig om op dit gebied Apple in te halen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Bloomberg
Categorieën: Accessoires, Apple
Device: HomePod

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple HomePod
Apple HomePod
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen