Apple onthult de HomePod: slimme speaker komt je huiskamer veroveren

Lars Paijmans
5 juni 2017, 21:15
2 min leestijd
Apple onthult de HomePod: slimme speaker komt je huiskamer veroveren

Hé Siri, welkom in onze huiskamers! Apple heeft zojuist de HomePod officieel onthuld. Het eerste nieuwe product sinds de Apple Watch.

Lees verder na de advertentie.

Dit is de HomePod

Met de HomePod zet Apple de grootste stap voor haar spraakassistent tot nu toe. In plaats van een plekje op je iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac, krijgt Siri nu een product voor zichzelf. Dankzij de HomePod is Siri altijd beschikbaar en bereikbaar in je huis.

Het apparaat is uitgerust met een A8-chip en weet wanneer er meerdere speakers in je huis staan. Zo kun je gemakkelijk een grote kamer vullen met geluid als je meerdere HomePods aanschaft. Met het apparaat kan muziek of een radiozender worden gestart.

HomePod

Met het nieuwe product gaat het bedrijf uit Cupertino de strijd aan met onder meer Amazon en Google, die met de Amazon Echo en Google Home de slimme speakermarkt in handen hebben.

Samenwerking met Apple-diensten

Het grote verschil is dat de HomePod natuurlijk een stuk beter samenwerkt met andere producten en diensten van Apple. Dit geeft het product direct een streepje voor op mensen met een iPhone of andere Apple-spullen in hun huis.

homepod

Apple heeft verschillende redenen om met een slimme speaker te komen. Allereerst is het een belangrijke stap om HomeKit beter te maken. Nu de HomePod dienst kan doen als hub, is het makkelijker om je slimme lampen en thermosstaat op afstand te bedienen. Daarnaast worden diensten steeds belangrijker voor Apple, waar de speaker slim op in kan spelen. Denk bijvoorbeeld aan ingebouwde Apple Music-ondersteuning die mensen aanmoedigt om er een abonnement op te nemen.

Apple belooft dat de HomePod voorzichtig omgaat met de privacy van gebruikers. Het apparaat luistert alleen mee wanneer het ‘Hé Siri’-commando wordt gebruikt. Informatie wordt versleuteld en vervolgens anoniem naar de servers van Apple gestuurd.

Voorlopig niet naar Nederland

De grote vraag is nu natuurlijk of en wanneer Apple de HomePod officieel naar Nederland en België brengt. Het voordeel is dat Siri al onze taal spreekt, wat het makkelijker maakt om de speaker ook hier uit te brengen dan bijvoorbeeld de Amazon Echo. Toch moeten we hier langer wachten op de HomePod.

In december verschijnt het apparaat in de VS, het Verenigde Koninkrijk en Australië. Pas volgend jaar zijn ‘andere landen’ aan de beurt. Het is alleen nog maar de vraag wanneer Nederland hier bij hoort. De Europese prijs is nog niet bekend, maar in de VS gaat de speaker 349 dollar kosten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple HomePod 2023
Apple HomePod 2023

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu