Is privacy een terechte reden om geen HomeKit-apparaten te kopen?

Erwin Vogelaar
26 november 2018, 19:31
3 min leestijd
Is privacy een terechte reden om geen HomeKit-apparaten te kopen?

Hoe bang moet je zijn voor je privacy als je HomeKit-apparaten in huis haalt? Het is een van de grootste reden om niet aan een slim huis te beginnen, maar is dat terecht?

Lees verder na de advertentie.

Angst voor HomeKit privacy: is dat terecht?

Nederlanders zijn zich steeds meer bewust over de gevaarlijke kant van slimme apparaten. Dat is een goede zaak, maar het is voor veel consumenten ook een reden om deze apparaten compleet over te slaan. Is dat terecht, of zit je bij Apple’s ecosysteem veilig?

Uit onderzoek van GfK blijkt dat een derde van de consumenten twijfels heeft over het kopen van slimme apparaten door zorgen rond privacy en veiligheid. Vorig jaar was dat nog achttien procent. Hoewel de prijs van de apparaten de belangrijkste reden blijft om geen slim huis te maken, geven deze cijfers duidelijk aan dat men zich zorgen maakt.

homekit privacy

Deels komt dat doordat mensen deze apparaten leren kennen via het nieuws. Voornamelijk als er problemen zijn rond privacy en veiligheid. Hierdoor krijgt men negatieve associaties met het slimme huis.

Waarom bang zijn?

Je denkt wellicht: waarom bang zijn voor het slimme huis? Het is de toekomst en kan je leven veel fijner en makkelijker maken. Dat is absoluut zo, maar enige terughoudendheid bij het aanschaffen van slimme apparaten is wel op zijn plaats.

Veel slimme apparaten zijn namelijk kwetsbaar. Is je netwerk bijvoorbeeld niet goed beveiligd, of maak je gebruik van het standaards fabriekswachtwoord, dan kan iemand zo inbreken op die slimme camera in je huis.

homekit privacy

Waar je ook rekening mee moet houden, is dat de bedrijven achter deze apparaten allerlei data verzamelen over het gebruik en het niet altijd duidelijk is hoe die data worden bewaard en wat ermee wordt gedaan.

Apple legt focus op veiligheid

Blijf je bij Apples ecosysteem HomeKit, dan heb je iets minder redenen om je zorgen te maken. Als je Google Home voor je slimme huis gebruikt, dan krijg je de keuze uit duizenden verschillende apparaten. Bij HomeKit zijn dat er maar honderden.

Apple heeft namelijk specifieke regels waar apparaten die HomeKit ondersteunen aan moeten voldoen. Hierdoor heb je dus binnen dit ecosysteem minder keuze, maar ben je wel veiliger. Er zijn ook nog andere verschillen tussen HomeKit en Google Home als startpunt voor je slimme huis.

Blijf alert

Toch moet je wel alert blijven. Eind 2017 bleek bijvoorbeeld een bug in iOS ervoor te zorgden dat anderen toegang kregen tot jouw HomeKit-apparaten. Hierdoor konden buitenstaanders niet alleen vervelend doen door met je lichten te spelen, maar bijvoorbeeld ook je deursloten openen. Apple heeft deze bug snel verholpen met een update, maar het is niet uit te sluiten dat een soortgelijk zwak punt weer wordt ontdekt en wordt misbruikt.

Dit is een van de redenen om niet alleen je iPhone, maar ook je slimme apparaten zo snel mogelijk te updaten. Blijf daarnaast altijd sterke wachtwoorden gebruiken en beveilig je thuiswerk, want anders kunnen kwaadwillenden via een kwetsbaar apparaat ook hun weg vinden naar de rest van je slimme huis.

Toch zin gekregen in het uitbreiden van je slimme huis? Dit zijn de beste HomeKit-apparaten.

Lees de andere artikelen van onze themamaand

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu