Zo wil Apple je huis en auto slimmer en zelfstandiger maken
Lars Paymans

Als het donker is doe je een lamp aan, en als je het koud hebt draai je de verwarming open. Heel logisch, maar wel handelingen die je handmatig uit moet voeren. Apple wil dit soort taken uit handen nemen, zowel in je huis als in de auto.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

HomeKit patent voor in huis en de auto

Met het HomeKit platform doet Apple zijn best om de apparaten in je huis slimmer te maken, maar daar blijft het niet bij. Uit een nieuw HomeKit patent kunnen we opmaken hoe Apple het huis en de auto van de toekomst aan willen passen aan jouw behoeften.

Oxxio HomeKit

Het patent werd ontdekt door PatentlyApple, en richt zich op een geautomatiseerde omgeving waarin de routines van de gebruiker een belangrijke rol spelen.

Door patronen te ontdekken kan het systeem op eigen houtje beslissingen nemen, zodat jij niets hoeft te doen. Denk hierbij aan het aanzetten van een lamp als het donker wordt, of het uitzetten van de verwarming als een specifieke temperatuur is bereikt.

Het mooie van het patent is, dat we er zo te zien geen gloednieuw product voor hoeven aan te schaffen. Apple is van plan om bestaande apparaten zoals de Apple TV afstandsbediening en andere mobiele toestellen in te zetten om onder meer te temperatuur te meten en te registreren als het donker wordt.

Een lichtschakelaar, maar dan slimmer

Apple gaat hiermee dus verder dan de klassieke lichtschakelaar die iedere avond stipt om acht uur aanspringt. Opvallend genoeg wordt naast een woonhuis en kantoor ook de auto genoemd als mogelijke plaats waar deze techniek toe te passen is.

Dit zou het bijvoorbeeld mogelijk maken om de koplampen van je auto zelfstandig te activeren als het donker genoeg is, of de airco aan te zetten als het wel erg benauwd wordt. Apples interesse in de automarkt is de laatste tijd opvallend. Zo werd vandaag bekend dat Apple 1 miljard dollar investeerde in een Chinese taxidienst.

Naar verluidt krijgt iOS 10 een eigen HomeKit-app, die we mogelijk tijdens de WWDC 2016 al te zien krijgen. Een mooi moment om dit soort slimme functies te demonstreren als je het ons vraagt.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.