De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Dit zijn de beste HomeKit-alternatieven: een slim huis buiten Apple om

Erwin Vogelaar
5 december 2018, 20:17
3 min leestijd
Dit zijn de beste HomeKit-alternatieven: een slim huis buiten Apple om

Voor je slimme huis is als Apple-gebruiker HomeKit de logische plek om te beginnen, maar er zijn ook alternatieven. Dit moet je hierover weten.

Lees verder na de advertentie.

Dit zijn de beste HomeKit alternatieven

HomeKit is als Apple-gebruiker het logische startpunt voor je slimme huis. Via Siri kun je op je verschillende Apple-apparaten makkelijk al je apparaten besturen. Toch is het ook goed om rond te kijken naar alternatieven. Vergeleken met de concurrentie ondersteunt HomeKit namelijk relatief weinig apparaten. Daarom zetten we de beste platformen op een rijtje.

1. Google Home

Google Home is het meest logische alternatief voor HomeKit. Dit platform werkt via de Google Home-speakers, Google Home-app en Google Assistent. Het is indrukwekkend hoeveel apparaten Google ondersteunt. Daardoor is er echter ook minder aandacht voor veiligheid. Meer informatie daarover lees je in ons uitgebreide artikel over de verschillen tussen HomeKit en Google Home.

Voordeel: Veel apparaten en goedkope speakers.
Nadeel: Minder nadruk op veiligheid vergeleken met HomeKit.

homekit alternatieven

2. Samsung SmartThings

Ook Samsung heeft een eigen hub voor het slimme huis. De SmartThings-hub verbind je met de router, waarna je de app gebruikt om apparaten aan te sturen. SmartThings is voornamelijk handig als je meerdere Samsung-producten in huis hebt, zoals een Samsung-televisie in combinatie met huishoudelijke apparaten.

Voordeel: Werkt goed met Samsung-apparaten.
Nadeel: Geen eigen stembesturing, maar wel te besturen vanaf een Amazon Echo.

homekit alternatieven

3. Amazon Echo

Als je een spraakassistent handig vindt, dan is Alexa een geduchte concurrent voor Siri en de Google Assistent. Hoewel Alexa geen Nederlands spreekt, is de spraakassistent van Amazon behoorlijk compleet. Daarnaast werkt slimme speaker Amazon Echo goed samen met allerlei slimme apparaten.

Voordeel: Goede spraakassistent, veel apparaten.
Nadeel: Alexa spreekt geen Nederlands.

homekit alternatieven

4. Stringify

Voor Stringify heb je geen extra hardware nodig, want alles werkt via je smartphone. Het interessante aan deze optie is dat je ‘flows’ kunt instellen. Deze flows zijn te vergelijken met IFTTT, maar dan met iets meer mogelijkheden. Zo is het mogelijk om bepaalde acties te verbinden aan meerdere specifieke voorwaarden. Bijvoorbeeld dat je lichten alleen uitgaan als je voor een bepaalde tijd van huis vertrekt.

Voordeel: Geen extra hardware nodig, maar toch mogelijk om te verbinden met bekende spraakassistenten.
Nadeel: Relatief ingewikkeld.

homekit alternatieven

5. Wink Hub 2

Vergeleken met de vorige apparaten, is de Wink Hub 2 qua naam het minst bekend. Toch is het een interessant alternatief voor je slimme huis. Dit mooie apparaat verbindt alle apparaten met elkaar, waarna je ze met de bijbehorende, toegankelijke app bestuurt. Daarnaast is het mogelijk om via de Wink Relay, een paneel met touchscreen, je huis te besturen. Dit handige scherm kun je naar eigen smaak inrichten.

Voordeel: Goedkope en mooie optie.
Nadeel: Geen stembesturing.

homekit alternatieven

Conclusie

Je startpunt voor een slimme huis is voornamelijk afhankelijk van de apparaten die je wil gebruiken en hoe je die apparaten wil besturen. Kijk daarom eerst naar de apparaten en daarna of HomeKit of een van bovenstaande alternatieven daarbij past.

Bedenk vervolgens of je stembesturing belangrijk vindt, of toch liever via een app of een touchscreen op de muur werkt. Het is tevens goed mogelijk om de verschillende platformen te combineren. Deze apparaten voor HomeKit zijn in ieder geval een goed startpunt voor jouw slimme huis.

Lees onze andere artikelen over HomeKit

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen