Analist: Om deze redenen doen mensen steeds langer met hun iPhone
Michel van 't Klaphek

Volgens een betrouwbare Apple-analist doen mensen steeds langer met hun iPhone. In 2018 stapten we om de drie jaar over naar een nieuw model, maar in 2019 wordt dat verlengd naar vier jaar.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

‘Mensen stappen minder snel over op nieuwe iPhone’

Dit betekent dat mensen die in 2015 een iPhone 6S of iPhone 6S Plus kochten dit jaar voor de iPhone 2019 gaan. Dat zegt marktonderzoeker Toni Sacconaghi, die werkzaam is bij de vastgoedbank Bernstein, aan mensen die investeren in Apple. ‘De upgradetijd gaat aanzienlijk langer worden’, zo schrijft hij. De bankier wijst een paar redenen aan.

Ten eerste zorgt het accureparatieprogramma ervoor dat mensen minder snel de overstap maken naar een nieuw toestel. Dit programma is inmiddels afgelopen en was geldig voor oudere iPhones die bewust trager werden gemaakt door Apple. Gedupeerden konden hun accu tegen een hoge korting vervangen.

iPhone 2019 camera

Daarnaast zegt Sacconaghi ook dat consumenten de hand op de knip houden. Velen vinden de nieuwe iPhone XS en iPhone XR te duur, waardoor ze hun oudere toestel blijven gebruiken. Tot slot zou Apple minder smartphones aan providers hebben geleverd.

De analist onderbouwt zijn bevindingen met gegevens, maar vermeldt er ook bij dat het enigszins nattevingerwerk is. ‘Er spelen ontzettend veel factoren mee’, schrijft hij. ‘Bovendien maakt Apple geen specifieke verkoopcijfers meer bekend, wat ons werk niet makkelijker maakt.’

Lees ook: Zo zit het met iPhone garantie, reparaties en AppleCare+

Niet alleen Apple heeft hier last van

Ook Tim Cook, directeur van Apple, erkende dat mensen langer met hun toestel doen tijdens de kwartaalcijfers-presentatie afgelopen maand. ‘Onze klanten houden hun toestel langer vast dan eerst’, aldus Cook.

Het ‘probleem’ waarbij mensen langer met hun smartphone doen is overigens niet uniek voor Apple. Ook andere telefoonfabrikanten zoals Samsung hebben moeite om de verkoopcijfers van een paar jaar geleden bij te houden.

Dit heeft er ook mede mee te maken dat veel mensen in Noord-Amerika, Europa en grote delen van Azië al een smartphone hebben. Telefoonfabrikanten proberen daarom meer nieuwe markten aan te boren, zoals bepaalde landen in Afrika.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.