Interview: Hoe het Hollandse Hidden Folks Apples game van het jaar werd

Lars Paijmans
18 december 2017, 19:18
4 min leestijd
Exclusief
Interview: Hoe het Hollandse Hidden Folks Apples game van het jaar werd

Apples lijst met beste apps van 2017 heeft een Hollands randje, dankzij Apples favoriete iPad-game van het jaar: Hidden Folks. iPhoned kijkt samen met bedenker en maker Adriaan de Jongh terug op zijn grootste jaar als ontwikkelaar.

Lees verder na de advertentie.

Apple kiest Hidden Folks als Game van 2017

In februari verrasten De Jongh en tekenaar Sylvain Tegroeg ons met Hidden Folks. Een iPhone- en iPad-spel dat de zoekplaatjes van boeken als ‘Waar is Wally?’ succesvol naar iOS vertolkt. Het levert een game op die zich onderscheidt van de rest, en in een mum van tijd een grote doelgroep aansprak.

iOS-apps van 2017

Zoals wel vaker het geval is bij goede ideeën, kwam ook het plan voor Hidden Folks spontaan tot stand. “Ik zag jaren geleden een expositie het werk van Sylvain hangen”, aldus De Jongh. Zijn tekenstijl kenmerkt zich door miniatuurwereldjes die vol zitten met kleine verhalen.

“Ik zei voor de grap tegen hem dat we samen een game moesten maken. ‘Een zoekspel of iets dergelijks'”, De Jongh wilde hiermee de speler aanmoedigen om op zoek te gaan naar de verhalen die in Sylvains kunstwerken verstopt zitten. Na een prototype wisten de twee al snel dat ze iets bijzonders in handen hadden.

Het originele idee en de kwaliteit van Hidden Folks werd ook door Apple opgemerkt en vorige week beloond met de titel van ‘Beste iPad-game van 2017‘. De Jongh ontdekte dit net zoals jij en ik via de voorpagina van de App Store. “We hadden eerder contact met Apple voor een interview, zonder te weten dat dit gebruikt zou worden omdat we game van het Jaar waren”, legt een verbaasde de Jongh uit aan iPhoned.

‘Nog nooit zo hard gewerkt’

Hoewel het onverwachts kwam, heeft hij er hard aan gewerkt om deze titel te verdienen. Het hele jaar van Adriaan stond in het teken van dit spel. “Nog nooit heb ik zo hard gewerkt als in het begin van 2017”, aldus De Jongh. “Ik had nog nooit zoveel succes met een game. Daarnaast moest ik support leveren, bugs oplossen, naar spelers luisteren en ondertussen nieuwe gebieden maken voor de uitbreiding van Hidden Folks.”

Hidden Folks

Waarom juist dit spel zo populair werd, kan Adriaan zelf ook lastig verklaren. Enerzijds denkt hij dat de kenmerkende tekenstijl van Sylvain mensen aangetrokken heeft, in combinatie met de simpele gameplay. “Je ziet een screenshot en je weet eigenlijk al meteen wat de game is: een zoekspel. Die duidelijkheid verkoopt denk ik goed.”

Dat geldt niet alleen voor smartphones en tablets, want Hidden Folks kun je ook gewoon via Steam kopen op de pc. Dit levert twee hele verschillende soorten spelers op, die ieder hun eigen voor- en nadelen hebben volgens De Jongh.

Zo kletst hij dagelijks met spelers over zijn eigen spellen op de Steam-forums. De App Store heeft zo’n forum niet. “Daarom hoor ik weinig van iPhone- en iPad-spelers.” Een voordeel en een nadeel tegelijk, want op fora heeft Adriaan ook regelmatig met vervelende opmerkingen te maken van mensen die enkel klagen over zijn spellen. “Ik denk dat iedere game inherent beter past bij een ander platform.”

beste ios-games februari 2017

Hidden Folks is naast een geweldige game ook een interessante test om Apples nieuwe App Store nog eens mee te bekijken. Apple goot de winkel in een nieuw jasje met iOS 11, dat zich meer richt op gecureerde verhalen over apps en games. Het voordeel is dat de gekozen apps extra goed opvallen, al vallen er gemiddeld ook meer apps buiten de boot die niet uitgelicht worden. Ook Adriaan uitte hierover eerder zijn zorgen in een gesprek met iPhoned.

Lees ook: Vernieuwde App Store maakt het kleine gamemakers moeilijker

De nieuwe App Store: een succes met gevaren

Toch ziet hij de transformatie van de App Store als een succes. “Mijn angst dat we minder games zouden zien is gelukkig niet uitgekomen”, aldus De Jongh. Hij zegt nog steeds kleine titels opduiken, al heeft het breder uitlichten van minder apps ook zijn gevaren. “Voor ontwikkelaars is het belangrijker geworden om redenen te geven om weer in de spotlights te staan. Zo’n ontwikkelproces is niet voor iedereen weggelegd.”

Het zal in ieder geval weer een poosje duren tot we Adriaan op de voorpagina van de App Store zien. Volgend jaar staat in het teken van bijkomen en het bouwen aan prototypes en uitdenken van hele nieuwe ideeën. “Na drie jaar heb ik weer zin om iets heel vreemds of ongemakkelijks te maken. Je ziet ‘t wel voorbij komen!”

Ben je na het spelen van Hidden Folks op zoek naar meer goede iOS-games? Dit zijn de favorieten van Adriaan de Jongh:

Download Hidden Folks in de App Store (3,49 euro)

Hidden Folks

Adriaan de Jongh

€ 5,99 via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu