Opinie: Help, ik zit in een Spotify filterbubbel

Rutger Otto
10 maart 2017, 21:11
3 min leestijd
Opinie: Help, ik zit in een Spotify filterbubbel

Muziekdienst Spotify raadt altijd muziek aan op basis van wat je leuk vindt. Dat werkt prima, maar we worden nauwelijks meer verrast.

Lees verder na de advertentie.

Spotify filterbubbel

Spotify is de grootste muziekdienst ter wereld met miljoenen nummers en artiesten. Ik maak er, samen met 50 miljoen betalende anderen, vrijwel elke dag gebruik van en steeds vaker vraag ik me af: wat moet ik nu weer luisteren? Om vervolgens terug te vallen op wat me bekend is en wat ik het liefst luister. Afspeellijsten die ik ooit eens heb gemaakt, albums die virtueel zijn grijsgedraaid.

Langzaam maar zeker ben ik terechtgekomen in een filterbubbel op Spotify. De Discover Weekly-lijst helpt nauwelijks en met de Release Radar-playlist hetzelfde verhaal. Als je een tijdje dezelfde soort muziek luistert, komt Spotify via die lijsten met nummers die je ook zou kunnen waarderen. Het resulteert in meer van hetzelfde. Luister je bijvoorbeeld veel naar een specifieke vorm van rap, dan ontwikkelt Spotify een steeds gerichtere smaak voor jou. Waar dat in het begin nog wel eens ontdekkingen oplevert, wordt het na een tijdje een grijze massa. Het verrast niet meer en wordt zelfs een beetje saai.

Spotify onderhandelingen

Overal bubbels

Het is niet alsof Spotify er zelf niets aan doet. De dienst biedt immers miljoenen andere nummers die je zou kunnen luisteren. Daarnaast heeft de muziekdienst verschillende afspeellijsten om eens iets anders te luisteren. Je kunt ze bijvoorbeeld selecteren op stemming (Calm Vibes, Piano Comfort) of op genre. Maar grote kans dat de afspeellijsten niet echt bij hun naam aansluiten of dat in die lijst nét de artiesten staan waar je niets aan vindt. Dan toch maar weer terug naar je comfortzone.

Zulke filterbubbels zijn er niet alleen binnen Spotify. Heel veel diensten bieden gebruikers aanraders op basis van wat ze leuk vinden. Netflix doet dat met films en series, Instagram zet de voor jou meest relevante foto’s bovenaan en Facebook doet hetzelfde met berichten en links naar artikelen. Het enige wat je als gebruiker hoeft te doen, is daarmee in te stemmen. Zo veranderen we langzaam in mee-knikkers, terwijl we uitschieters nodig hebben waardoor we ons blijven verbazen.

Spotify SSD probleem

Leun niet op algoritmes

Maar om echt buiten de filterbubbel te stappen en nieuwe muziek te vinden, zul je verder moeten kijken dan Spotify. Bijvoorbeeld door de radio weer eens aan te zetten. Apple Music heeft niet voor niets een eigen radiozender met Beats 1. Er zijn ook omwegen om toch nieuwe muziek op Spotify te ontdekken. Denk aan de website Perfects.nl, waar afspeellijsten met de hand door liefhebbers zijn samengesteld in een bepaald thema of rond een artiest. Luister ook eens naar afspeellijsten van festivals waar je heen gaat om nieuwe muziek te leren kennen of kijk eens welke artiesten er nog meer op het platenlabel van jouw favorieten te vinden zijn.

Kortom, je moet zelf blijven werken om nieuwe parels te vinden, dat kan een algoritme niet voor je doen. Althans, voor mij nog te weinig. Heb jij nou ook last van deze filterbubbel, laat dan een reactie achter onder dit artikel. Elke tip is welkom.

Lees het laatste nieuws over Spotify

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen