iPhone 64 bit: alles wat je moet weten

Roel van Hout
24 september 2013, 12:00
2 min leestijd
iPhone 64 bit: alles wat je moet weten

De iPhone 5s beschikt over een nieuwe chip. Apple is erg trots op de iPhone 64 bit chip, maar wat heb je er als gebruiker aan?

Lees verder na de advertentie.

In Apple-presentaties is het soms moeilijk te zien wat nu werkelijk een revolutionaire verbetering is – zeker de laatste jaren – en waarin het bedrijf achterloopt op de concurrentie. Voor de goede orde: Apple is het eerste bedrijf met de A7, de 64 bit iPhone chip, maar dat zal niet lang zo blijven. Onder meer Samsung heeft al laten weten aan een soortgelijke mobiele processor te werken.

→ Check ons overzicht voor het beste iPhone 5 abonnement!

iPhone 64 bit

Als iPhone-gebruiker kun je echter behoorlijk blij zijn met de upgrade, want, zoals Apple dinsdag liet weten, maakt het de iPhone 5S tot twee keer sneller dan zijn voorganger, de 5: deze bevat namelijk de 32 bit A6 chip. Huidige iPhone 5 bezitters zullen terecht stellen dat het de iPhone 5 wat betreft snelheid aan niets ontbreekt, maar aan bijvoorbeeld navigeren door menu’s zal weinig veranderen.

iPhone 64 bit chip maakt Apple klaar voor de toekomst

Zie het zo: als er van een boot 100 dozen moeten worden gehaald, en er zijn 32 havenwerkers beschikbaar, dan zal elke havenwerker 3 keer – en een paar zelfs 4 keer – op en neer moeten lopen. Als je echter over 64 havenwerkers beschikt, dan zullen ze, niet eens allemaal, maar twee keer hoeven sjouwen. Als een app dus honderd kleine taakjes aan de processor geeft wanneer deze wordt opgestart, zullen deze dus veel sneller worden uitgevoerd.

Deze winst zal uiteraard voornamelijk worden behaald in zwaardere processen als bijvoorbeeld video- en fotobewerking en games. Ook de vingerafdrukscanner, die naar verluidt een zware wissel trekt op de processor van je iPhone 5S, werkt dankzij de iPhone 64 bit chip zonder vertraging. Apple’s eigen apps werken al met de iPhone 64 bit chip, maar het zal nog wel even duren voor dat voor apps van derden ook zo is. Reken er wel op dat app ontwikkelaars momenteel druk bezig zijn met het aanpassen van hun apps.

Daarnaast, en dat is nog toekomstmuziek, bereidt Apple zich hiermee voor op het veelbesproken toekomstige samengaan van mobiel en pc. Er is nu al weinig meer waarvoor je een laptop of pc écht nodig hebt, wanneer je een iPhone op zak hebt, maar in de toekomst wordt dat alleen nog maar minder.

Nogmaals: bij de release van de iPhone 5S ga je nog niet heel veel merken van de 64 bit iPhone chip, maar het is wel degelijk een grote stap voorwaarts voor smartphones. In de toekomst ga je daar veel profijt van hebben.

Wil je alles weten over het toestel dat deze chip bevat? Lees dan vooral ons iPhone 5S overzicht!

Categorieën: Devices, Geruchten
Devices: iPhone 5, iPhone 6

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

iPhone 5
iPhone 5
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's