Dit gebeurt er als je “Hé Siri” zegt

Erwin Vogelaar
18 oktober 2017, 19:39
2 min leestijd
Dit gebeurt er als je “Hé Siri” zegt

Met “Hé Siri” activeer je Apples spraakassistent, maar wat gebeurt er nou echt als je deze ‘magische’ woorden spreekt?

Lees verder na de advertentie.

Hé Siri

Al jaren gebruiken we de woorden “Hé Siri” om de spraakassistent te wekken en onze vragen te stellen. Apple legt nu uit wat er exact gebeurt als je deze woorden uitspreekt en waarom Siri dan wordt geactiveerd.

In je Apple-toestel zit een stemherkenner die altijd aan staat. Het doel van deze stemherkenner is niet om mee te luisteren met wat je zegt, maar puur om te controleren of je “Hé Siri” uitspreekt. Er wordt pas verder geluisterd als deze stemherkenner zeker weet je dat de twee magische woorden zegt.

hé siri

Maar hoe weet de stemherkenner dat? Bij het voor het eerst instellen van je toestel moet je Siri activeren door vijf zinnen hardop voor te lezen. Je gesproken woorden worden hier mee vergeleken en dit gecombineerd met andere data zorgt voor een score.

Score

Om Siri te wekken moet de score voor de twee woorden hoog genoeg zijn. Dit is om ervoor te zorgen dat Siri niet per ongeluk wordt geactiveerd bij het gebruik van andere woorden. Geeft de stemherkenner een score onder de bovengrens maar boven de ondergrens, dan activeert er een extra gevoelige modus. Die zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld “Hé Siri” kunt zeggen in een slechte geluidsomstandigheden, of als je zacht praat. Lukt het de eerste keer dus niet om Siri wakker te krijgen, probeer het dan direct nog eens.

Door de stemherkenning te koppelen aan de vooraf ingesproken voorbeeldzinnen, zorgt Apple er ook voor dat iemand anders niet zomaar Siri op jouw toestel kan activeren. Voor een extreem gedetailleerd overzicht over de technische kant van dit verhaal lees je de uitleg van Apple.

Lees ook: 33 grappige vragen aan de Nederlandse Siri

“Hé Siri” is uiteraard nog maar het begin van een gesprek met de assistent, al kun je ook kiezen voor Siri starten zonder te praten. Apple legt ook uit hoe Siri een nieuwe taal leert.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: MacRumors
Categorie: Apple
Spotlight: Siri

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's