Harde deadline in 2005 droeg bij aan succes iPhone

Gijs Ettes
26 maart 2014, 10:27
2 min leestijd
Harde deadline in 2005 droeg bij aan succes iPhone

Begin 2005 stelde een geïrriteerde Steve Jobs een deadline aan software-ontwerper Greg Christie die werkte aan de eerste iPhone. Christie zou binnen twee weken met betere ideeën moeten komen, of het iPhone-project zou bij hem weggehaald worden. Dankzij die druk ontwikkelde Christie en zijn team onderscheidende functies van de iPhone, waaronder de muziek-app die met het touchscreen kon worden bediend, het bekende ‘schuif om te ontgrendelen’ en de Contacten-app die je direct telefoongesprekken liet voeren.

Lees verder na de advertentie.

succes iphone jobs

Volgens The Wall Street Journal wilde Steve Jobs ‘grotere en betere concepten en ideeën’. Het team dat werkte aan de iPhone besloot daarop niet alleen te komen met enkele softwarematige innovaties, maar verkoos ook een volledig touchscreen boven het fysieke toetsenbord waarmee veel telefoons destijds waren uitgerust. Een gouden zet, zo bleek later.

Volgens de Amerikaanse krant mocht ontwerper Christie voorheen nooit spreken over de beginjaren van de iPhone. Aangezien er binnenkort echter weer een rechtszaak start tussen Apple en Samsung, maakte de fabrikant een uitzondering. Volgens Apple kopieert Samsung het design en de innovaties waarmee de iPhone groot is geworden. Op korte termijn staan beide miljardenbedrijven weer tegenover elkaar in de rechtszaal.

‘Succes iPhone dankzij geobsedeerde Jobs’

succes iPhone

De ontwikkeling van de iPhone werd gestart in 2004; destijds had het toestel de codenaam Purple. Het team dat aan het project werkte was klein, moest in het geheim werken en kreeg in begin 2005 groen licht om te starten met een ‘tweeënhalf jaar durende marathon’ om met een volledig nieuwe mobiele telefoon op de proppen te komen. Elk onderdeel van de telefoon – van de manier waarop berichten en de agenda werden getoond tot het beluisteren van voicemails – werd op de schop genomen.

Ook werd er de ‘cover-flow’-functie bedacht voor het scrollen door afbeeldingen. Jobs was betrokken bij elk onderdeel in het proces en was geobsedeerd door details. Tijdens MacWorld 2007 was het eindelijk zover: de officiële onthulling van de iPhone. Het toestel legde ineens de lat voor smartphones een stuk hoger. Inmiddels zijn er wereldwijd zo’n 470 miljoen iPhones verkocht. Het aantal verkochte exemplaren per jaar neemt nog steeds toe.

Lees meer over de Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu