‘Apple gelooft in Haptic Touch en doet 3D Touch in de ban’

Michel van 't Klaphek
24 oktober 2018, 11:22
2 min leestijd
‘Apple gelooft in Haptic Touch en doet 3D Touch in de ban’

Apple gelooft niet meer in 3D Touch en breidt daarom de mogelijkheden van Haptic Touch uit. Het bedrijf wil echter geen onnodige fouten maken en kiest daarom voor de geduldige aanpak.

Lees verder na de advertentie.

‘Haptic Touch neemt plaats in van 3D Touch’

De iPhone XR heeft geen 3D Touch, maar Haptic Touch. Het scherm let hierbij niet op hoeveel kracht je gebruikt, maar op de tijd: je voelt een klein schokje zodra de registratie gelukt is. Haptic Touch kun je daarom best zien als een vorm van ‘long press’, oftewel het scherm lang ingedrukt houden.

Om kosten te besparen, heeft Apple 3D Touch op de iPhone XR achterwege gelaten. Alhoewel Haptic Touch grotendeels hetzelfde werkt als zijn ‘voorganger’, kleven er nog enkele nadelen aan. De mogelijkheden zijn beperkt, omdat haptische feedback slechts met een paar apps compatibel is, zoals de zaklamp- en camera-snelkoppeling op het vergrendelscherm.

iPhone XR reserveren

Dit probleem behoort binnenkort tot het verleden, zo meldt The Verge. De website sprak met Apple over de toekomst van Haptic Touch. Het bedrijf gaf aan de functionaliteit de komende periode flink uit te breiden. De iPhone-maker wil alleen niet op de zaken vooruitlopen en kiest er daarom voor de functie beetje bij beetje uit te breiden.

Lees ook: Uitleg: het verschil tussen 3D Touch en Haptic Touch

Haptic Touch is nog niet compleet

Haptic Touch kan alleen worden toegevoegd voor apps die je momenteel nog niét met een ‘long press’ kunt besturen. Momenteel kan de long press bijvoorbeeld nog niet overweg met Voorvertoningen van berichtjes of Quick Actions, wat wel mogelijk is bij 3D Touch.

In het interview met The Verge geeft Apple aan de komende tijd te gaan bedenken hoe Haptic Touch er precies uit moet zien. Volgens een recent onderzoek van de Britse bank Barclays is het bedrijf uit Cupertino van plan om alle iPhones voortaan met deze techniek uit te rusten, en zo afstand te doen van 3D Touch. De iPhone XS en iPhone XS Max beschikken nog wel over een drukgevoelig scherm.

Ook interessant: Waarom 3D Touch niet goed werkt, en hoe Apple dit kan verbeteren

Het laatste nieuws over Apple

Bron: The Verge
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone XR
Apple iPhone XR

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen