Interview: Hoe Apple en de HAN programmeren begrijpelijk willen maken

Lars Paijmans
20 november 2017, 15:01
2 min leestijd
Exclusief
Interview: Hoe Apple en de HAN programmeren begrijpelijk willen maken

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen gaat als eerste opleiding van Nederland Apples programmeercursus aanbieden. iPhoned sprak met één van de docenten die de cursus gaat geven.

Lees verder na de advertentie.

HAN gaat Apples programmeercursus aanbieden

Op 9 november maakte Apple bekend dat zijn Swift-programmeercursus naar Nederland komt. Dankzij een samenwerking met de Hogeschool van Arnhem Nijmegen (HAN) wordt het mogelijk om een lesprogramma te volgen dat rechtstreeks uit de keuken van Apple komt. Johan Korten, ict-docent op de HAN, is enthousiast: “Onze samenwerking met Apple is nog erg pril, maar dat is zeker een mooie stap.”

De HAN had altijd al een minor die je kennis laat maken met programmeren. Hier werd Apples programmeertaal Swift ook behandeld, dus besloot de HAN eens contact met Apple op te nemen. Dit leverde uiteindelijk een samenwerking tussen de twee partijen op. Dat heeft zo zijn voordelen, legt Korsten uit. “Zo gaan we binnenkort langs bij Apple met een aantal docenten voor een training.”

HAN Apple minor

Maar daar hoeft het wat Korten betreft niet bij te blijven. “Als wij Apples lessen gaan aanbieden, kunnen we in de toekomst hopelijk meer voor elkaar betekenen. Zo zouden we getalenteerde studenten kunnen aandragen voor een stage.” De bestaande minor van de HAN wordt nu uitgebreid met het lesmateriaal van Apple. Deze duurt een half jaar en volgens Korten kan iedere hbo ict’er zich inschrijven. In februari start er weer een nieuwe lichting studenten.

Interesse in ICT blijft groeien

Hoe populair de minor gaat worden nu Apple er deel van uitmaakt, durft Korten nog niet te zeggen. Maar er wordt al wel gekeken naar een manier om de minor gemakkelijk uit te breiden. “De instroom van externen kan groot zijn, en daar moeten we al rekening mee gaan houden.” Dat betekent bovendien dat er nieuwe docenten opgeleid moeten worden. “Je kan zoiets maar één keer verknallen, dus moeten we het wel goed doen.”

“De interesse in ict blijft groeien, en dat zal alleen maar toenemen als bedrijven als Apple zich er voor in gaan zetten”, hoopt Korten. Zo zijn er nu studenten bezig met ARKit, en wordt er ook steeds meer gedaan met Swift. In Apples visie om programmeren toegankelijk en begrijpelijk te maken, lijkt het bedrijf dus een uitstekende partner te hebben gevonden.

Lees het laatste nieuws over Swift

Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen