‘Hackers hielpen FBI met het kraken van iPhone 5C’
Lars Paymans

Iedereen leek het er over eens te zijn dat het Israëlische Cellebrite de FBI had geholpen met het kraken van de iPhone 5C van een terrorist, maar de vork lijkt anders in de steel te zitten. De Amerikaanse inlichtingendienst zou onbekende hackers hebben ingeschakeld.

The Washington Post schrijft dat Cellebrite zich helemaal niet heeft bemoeid met deze spraakmakende zaak. Een groep professionele hackers zou contact hebben opgenomen met de FBI, met de mededeling dat ze een kwetsbaarheid in iOS gevonden hadden. Deze kwetsbaarheid was nog niet opgelost, zodat de FBI het kon benutten om de iPhone 5C te kraken.

Hackers hielpen FBI met kwetsbaarheden

Met deze nieuwe info maakte de FBI een apparaat dat de viercijferige inlogcode van de iPhone kon kraken. Met het apparaatje kon de FBI blijven proberen om de juiste code in te vullen, zonder dat de iPhone zich na een aantal pogingen zou wissen. De hackers kregen eenmalig betaald voor hun dienst en daarmee kwam de samenwerking ten einde. Minstens één van deze hackers zou er zijn werk van maken om dit soort kwetsbaarheden in software aan overheden en bedrijven te verkopen.

40 jaar apple

Toen de FBI toegang kreeg tot de iPhone, werd de rechtszaak tussen Apple en de inlichtingendienst stopgezet. Het is daarom nog maar de vraag of Apple ooit te weten komt welke techniek de FBI gebruikt heeft om de iPhone te kraken. Onlangs bleek wel dat de methode alleen zou werken op oudere iPhones, en de FBI het dus niet in zou kunnen zetten om iPhones te ontgrendelen die op de meest recente versie van iOS draaien.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.