Greenpeace prijst Apple als één van de groenste techbedrijven

Rutger Otto
17 oktober 2017, 9:19
2 min leestijd

Van de zeventien techbedrijven die Greenpeace heeft geanalyseerd, komt Apple als op één na beste uit de bus. Greenpeace looft Apple om het stimuleren van initiatieven op het gebied van hernieuwbare energie en klimaatverandering.

Lees verder na de advertentie.

Greenpeace prijst Apple

Dat schrijft Greenpeace in de nieuwste editie van zijn Groene Elektronica Gids, waarin de milieuorganisatie zeventien wereldwijd opererende techbedrijven onder de loep nam. In de analyse werd bekeken wat de duurzaamheidsambities van bedrijven zijn en hoe ze op dat gebied presteren. Belangrijkste zaken hierbij was het verminderen van CO2-uitstoot, de mogelijkheid om producten te repareren zodat ze langer meegaan en het terugdringen van gevaarlijke chemicaliën.

Fairphone komt daarbij het beste uit de bus, met een gemiddelde score van een B. Het bedrijf gebruikt veel hergebruikt materiaal en doet veel onderzoek naar nieuwe methoden om te recyclen. Apple volgt met een gemiddelde van B-. Vooral de belofte om de productieketen in zijn geheel op hernieuwbare energie te laten draaien, werd door Greenpeace gewaardeerd. Daarnaast stimuleert Apple ook andere bedrijven om groene stroom te gebruiken en probeert het bedrijf aan te sturen op een groener beleid van de regering.

greenpeace apple

Slecht te repareren

Greenpeace gaf Apple wel strafpunten, omdat de producten vaak niet gemakkelijk door derden zijn te repareren. Hierdoor zijn klanten sneller geneigd om over te stappen op een nieuw model. Als oude apparaten dan worden weggegooid, werkt het vervuilend. Greenpeace noemt het ook kwalijk dat Apple zichzelf het recht om te repareren toe-eigent. Het bedrijf wil consumenten en reparateurs geen toegang verschaffen tot onderhoudsboekjes en onderdelen.

Wel probeert Apple steeds vaker te werken met gerecycled materiaal, stelt Greenpeace. Ook scoort het bedrijf goed op het zo min mogelijk gebruiken van schadelijke chemicaliën.

Bekijk ook onze iPhone reparatie-gids

Samsung laat het afweten

Al met al doet Apple het dan ook een stuk beter dan zijn concurrenten. Google scoorde begin dit jaar nog heel goed, maar is inmiddels weggezakt naar een score van D+. Samsung en Huawei presteren nog slechter volgens de analyse van Greenpeace. Deze bedrijven doen ‘bar weinig’ om hun milieu-impact te verkleinen. Bij Samsung komt 1 procent van de energie die het gebruikt uit schone bronnen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Greenpeace
Bron afbeelding: Greenpeace
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen