‘Startup met ex-Apple-personeel kraakt iedere iPhone X voor 15.000 dollar’

Lars Paijmans
6 maart 2018, 11:03
2 min leestijd

Een Amerikaanse startup zegt een sleutel in handen te hebben die iedere iPhone X kan kraken. Wil jij toegang tot een iPhone? Dan hoef je enkel het bedrag van 15.000 dollar over te maken.

Lees verder na de advertentie.

Grayshift zegt alle iPhones te kraken

Forbes schrijft vandaag dat de Amerikaanse startup Grayshift online een iPhone X-sleutel aanbiedt. Voor 15.000 dollar kun je een zogenaamde ‘GrayKey’ kopen, waarmee je driehonderd keer een iPhone X kunt ontgrendelen. Is dat niet genoeg, dan kun je voor 30.000 dollar een onbeperkte sleutel kopen, die ook offline te gebruiken is.

Deze grote aantallen en geldbedragen klinken misschien overdreven, maar de startup lijkt zich hiermee op overheden te richten. Zij kunnen met deze techniek immers iPhone-gegevens inzien, zonder dat ze hiervoor eerst toestemming en hulp moeten vragen bij Apple.

Greyscale

Volgens Forbes is Grayshift niet zomaar een bedrijf dat valse info verspreidt. Zo zouden er ex-medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendienst werken, evenals oud-beveiligingsontwikkelaars van Apple. Zij zouden de kennis en expertise in huis hebben om de iPhone X die op iOS 11 draait te kraken.

Apple wil niet reageren op de zaak, en Grayshift zegt ook niet hoe de techniek precies werkt. Daarom is het lastig om te bepalen hoe serieus de claim van de startup is. Onlangs maakte het Israelische bedrijf Cellebrite ook bekend dat ze iPhones die op iOS 11 draaien kunnen kraken.

Werk altijd je iPhone bij

Hierbij zetten we dezelfde vraagtekens als bij Grayshift: de twee bedrijven zeggen allebei dat ze de iOS 11-beveiliging kunnen omzeilen, maar het is onduidelijk of deze technieken ook op iOS 11.2 of andere tussentijdse iOS-versies werkt.

Het is in ieder geval weer een belangrijke herinnering om je iPhone en iPad altijd bij te werken naar de meest recente iOS-update. Zelfs als een tussentijdse nieuwe versie geen nieuwe functies toevoegt, kan het wel een fix bevatten die één van de beveiligingslekken dicht, waar bedrijven als Cellebrite en Greyscale misbruik van maken.

Wil je weten hoe je de meest recente versie van iOS installeert? Check dan onderstaande tip.

Lees ook: iPhone-update installeren: zo kom je aan de nieuwste versie van iOS

Bron: Forbes
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone X

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen