Ontdek de iPhone 12 met Unlimited data deal en gratis 5G van KPN!

‘Gratis streamen op Spotify wordt wellicht beperkter’

Rutger Otto
23 maart 2015, 11:59
2 min leestijd
‘Gratis streamen op Spotify wordt wellicht beperkter’

Universal wil dat streamingdienst Spotify de gratis versie van de muziekdienst gaat beperken. Het grootste muzieklabel ter wereld zou Spotify onder druk zetten om veranderingen af te dwingen.

Lees verder na de advertentie.

Gratis versie Spotify

Dat schrijft The Financial Times op basis van anonieme bronnen. Spotify heeft de gratis versie van de dienst de laatste jaren flink uitgebreid. Zo kun je nu zelfs gratis muziek luisteren in de iOS-app zonder dat je een abonnement hebt. Collecties en afspeellijsten kunnen echter alleen in shuffle-modus worden afgespeeld. Tussen de nummers door wordt er in de gratis versie reclame afgespeeld. Het geld dat daarmee verdiend wordt, gebruikt Spotify om platenmaatschappijen te betalen.

Universal, dat ook een aandeel van ongeveer 5 procent in Spotify heeft, zou inmiddels proberen af te dwingen dat Spotify de gratis dienst flink inperkt. Daarvoor zou Universal licentieonderhandelingen met Spotify gebruiken. De platenmaatschappij is van mening dat de gratis variant van Spotify niet genoeg verschilt van de Premium versie, gebruikers tien euro per maand voor betalen. Zodoende zouden maar weinig mensen het aantrekkelijk vinden om een abonnement te nemen.

gratis versie spotify

Tijdslimiet

Universal vindt dat Spotify bijvoorbeeld moet een beperking moet leggen op hoe lang een gratis gebruiker naar de dienst kan luisteren. CEO Lucian Grainge van Universal heeft niet op het artikel van The Financial Times gereageerd, wel heeft hij laatst het gratis model tegengesproken. Volgens een anonieme bron zou de dienst ook verkoopcijfers van online muziekwinkels als iTunes drukken.

Spotify ligt sinds vorig jaar onder vuur, toen Taylor Swift besloot al haar muziek van de streamingdienst af te halen. Volgens haar zouden artiesten te weinig aan de dienst verdienen. Ook Radiohead-zanger Thom Yorke is een felle tegenstander van Spotify. In 2013 haalde hij al een album van Radiohead van Spotify af en ook albums van zijn project Atoms for Peace zijn niet op de dienst te vinden. Of er daadwerkelijk verandering komt in de gratis dienst van Spotify is nog niet bekend.

Lees meer over Spotify

Categorie: Apps
Thema: Spotify

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Video's