‘Gratis’ telefoon bij abonnement blijft lening

2 juli 2015, 12:13
1 min leestijd
‘Gratis’ telefoon bij abonnement blijft lening

Sluit je een abonnement af met een ‘gratis’ telefoon, dan wordt dat voortaan zien als een lening. Daar hoort ook een nieuwe regelgeving bij.

Lees verder na de advertentie.

Gratis telefoon bij abonnement

Bij een abonnement met telefoon hoort ook een maandelijkse afbetaling van de smartphone, zo oordeelde de Hoge Raad vorig jaar al. Nu vindt ook minister Dijsselbloem van Financiën dat consumenten beter geïnformeerd moeten worden over de rente die bij zo’n telefoonrekening wordt gerekend. Daarvoor is de Wet op financieel toezicht van toepassing. Voortaan moet bij zo’n abonnement een waarschuwing komen met ‘Geld lenen kost geld’.

Voor telefoonabonnementen van meer dan 250 euro moet er registratie plaatsvinden bij het Bureau Kredietregistratie. Andere kredietverleners hebben daar inzicht in de leningen van klanten. Als de smartphone minder dan 250 euro waard is gelden de nieuwe regels niet. Hetzelfde geldt voor als de consument al een bijbetaling heeft gedaan waardoor er minder dan 250 euro bijgeleend hoeft te worden. Voor iPhones zal de lening vrijwel altijd van toepassing zijn, aangezien de nieuwere modellen flink duurder zijn dan 250 euro. Een iPhone 6 kopen met abonnement kost momenteel vanaf 34 euro per maand, afhankelijk van je pakket.

iOS 9 functies

Kritiek

De nieuwe regels gaan in, ondanks dat Dijsselbloem op tegenstand stuitte van Nederlandse telefoonaanbieders, VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij vroegen om een uitzondering voor de telecomsector, maar volgens Dijsselbloem is dat ‘niet wenselijk en niet te rechtvaardigen’. Daar voegt hij aan toe: “Het is voor mij relevant dat veel mensen kampen met schulden als gevolg van overkreditering en de aanpak van schulden een belangrijke prioriteit is voor het kabinet”.

Bekijk de beste iPhone-deals van dit moment

Lees het laatste iPhone 6 nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu