Apple werkt aan eigen grafische iPhone-chip

Lars Paijmans
3 april 2017, 10:06
2 min leestijd
Apple werkt aan eigen grafische iPhone-chip

Apple stopt de samenwerking met Imagination Technologies voor grafische chips. In plaats daarvan gaat het bedrijf de iPhone-chip voortaan zelf ontwikkelen en produceren.

Lees verder na de advertentie.

Grafische Apple iPhone chip op komst

Het aandeel van het Britse Imagination Technologies kelderde vandaag met 70 procent toen het statement van Apple naar buiten kwam. Niet zo gek, want Apple was een van de grootste klanten van de fabrikant. In zo’n 15 maanden tot 2 jaar zal het bedrijf geen chips meer leveren voor Apple-producten. De beslissing is opvallend, omdat Apple vorig jaar nog overwogen zou hebben om Imagination Techologies over te nemen.

Apple iPhone chip

Apple zou de fabrikant hebben gezegd dat ze zelf aan een nieuwe, onafhankelijke grafische chip werken. Deze is bedoeld voor nieuwe Apple-producten en maakt de techniek van Imagination daarom overbodig. Dit zou betekenen dat we binnen twee jaar een iPhone A-chip te zien krijgen met een volledig door Apple ontworpen gpu en cpu. De beslissing komt te laat voor de iPhone 8 chip, maar zien we mogelijk al wel terug in 2018.

Imagination maakt zich klaar voor patentstrijd

Imagination lijkt het hier echter niet bij te laten zitten. Als Apple zelf aan de slag gaat om een chip te maken, zal het volgens de fabrikant knap lastig worden om de vele patenten van Imagination Tech niet te schenden. “Er is geen enkel bewijs dat Apple onze techniek niet meer nodig heeft zonder onze patenten en vertrouwelijke informatie te schenden”, aldus de verklaring.

Zo te horen bereid het bedrijf zich dus voor op een rechtszaak met Apple. Tenzij er andere afspraken tussen de twee gemaakt worden, zou Apple namelijk met een totaal nieuwe chiptechniek moeten komen als ze de patenten van hun voormalig partner niet willen schenden. Met deze beslissing maakt het bedrijf uit Cupertino zich een stuk minder afhankelijk van externe factoren en wordt het makkelijker om veranderingen snel door te voeren.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Reuters
Categorieën: Apple, Devices

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen