Google betaalde Apple 1 miljard om zoekmachine op iOS te blijven

Redactie
22 januari 2016, 10:30
2 min leestijd
Google betaalde Apple 1 miljard om zoekmachine op iOS te blijven

Google heeft Apple 1 miljard dollar betaald om als belangrijkste zoekmachine op iOS-systemen te mogen blijven bestaan. Daarnaast krijgt Apple een deel van de omzet die Google genereert door zoekopdrachten op iPhones en iPads.

Lees verder na de advertentie.

Google belangrijkste iOS zoekmachine

Tijdens de rechtszaak tussen Google en Oracle werd onthuld dat Google maar liefst 1 miljard dollar aan Apple betaalde in 2014 om de belangrijkste zoekmachine te blijven op iOS-apparaten. Dankzij de deal wordt Google nu nog steeds gebruikt als standaardzoekmachine wanneer men op een iPhone of iPad gebruikmaakt van de zoekbalk.

google zoekmachine ios

Uit de transcriptie van de rechtszaak blijkt verder dat Google een deel van de inkomsten die het bedrijf ontvangt dankzij de zoekopdrachten op iOS-apparaten overmaakt aan Apple. Dit aandeel zou 34 procent zijn, hoewel het onduidelijk blijft of Apple 34 procent krijgt of dat Google 34 procent mag houden. Voor beide geen slechte deal, aangezien Google schijnbaar vier keer meer verdient aan iOS-gebruikers dan aan Android-bezitters.

Privacy

Google én Apple hebben een verzoek ingediend om de gevoelige informatie niet toegankelijk te maken voor het gewone publiek. De informatie zou tegen Google gebruikt kunnen worden, mocht het in de toekomst soortgelijke deals willen sluiten. Ook voor Apple is de informatie ietwat nadelig, aangezien Tim Cook zich regelmatig negatief uitlaat over de manier waarop Google omgaat met de gegevens uit zijn zoekmachine en de privacy van de gebruikers. Het verzoek is in eerste instantie afgewezen, maar lijkt nu toch te zijn toegekend laat Bloomberg weten.

Volgens de advocaat van Oracle heeft Android sinds 2008 22 miljard dollar winst opgeleverd voor Google. De omzet bedroeg 31 miljard dollar. Hoeveel Apple aan iOS verdient is onduidelijk, maar de omzet van de iPhone alleen bedroeg in het laatste kwartaal van 2015 maar liefst 32,2 miljard dollar.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Bloomberg
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu