Google stopt binnenkort met het gebruik van zogeheten volgcodes in iOS-apps. Deze code brengt het online gedrag van iPhone-bezitters in kaart om ze persoonlijke advertenties voor te schotelen.
Lees verder na de advertentie.
iOS-apps van Google gebruiken straks geen volgcode meer
De eigen iOS-apps van Google, zoals Gmail en YouTube, gebruiken straks geen volgcodes meer. Iedere Apple-gebruiker heeft zo’n identificatienummer. Door die code op te vragen, kunnen app-ontwikkelaars en adverteerders zien wat je op het internet uitspookt. Vervolgens passen ze hun reclames aan op jouw online gedrag. Breng je regelmatig tijd door op websites voor tweedehands auto’s, dan krijg je daar dus ook veel advertenties van te zien.

Met deze maatregel omzeilt Google het nieuwe beleid van Apple. Binnenkort moeten app-ontwikkelaars namelijk expliciet toestemming vragen aan iPhone-bezitters om de code te mogen gebruiken. Wanneer het beleid precies ingaat, is nog niet duidelijk. Zodra dat gebeurt, zal Google de codes dus niet meer inzetten. De verwachting is namelijk dat de meeste mensen geen toestemming zullen geven.
Zonder volgcodes krijgen gebruikers willekeurige reclames te zien. Die zijn doorgaans minder effectief dan de gepersonaliseerde variant. Google waarschuwt adverteerders daarom dat hun omzet vermoedelijk zal dalen. Ook is het straks lastiger om te meten hoe goed een reclamecampagne werkt.
Apple zet stevig in op privacy
Apple legt al jaren veel nadruk op privacy. Met dit nieuwe beleid gaat het bedrijf zelfs verder dan de Europese richtlijnen. Daar zijn veel andere techreuzen niet blij mee. Door deze vorm van tracking in iOS 14 aan banden te leggen, wordt het vergaren van waardevolle data een stuk lastiger. Facebook stelde eerder zelfs dat de nieuwe privacyfunctie in iOS 14 desastreuze gevolgen zal hebben voor adverteerders.
Overigens tast Google straks niet helemáál in het duister. Als gebruikers inloggen, kunnen de apps nog altijd een aardig beeld krijgen van hun online gedrag. Apple geeft adverteerders daarnaast wél toegang tot geanonimiseerde data. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld zien welke zoektermen op een bepaald tijdstip populair zijn.
Lees het laatste nieuws over Apple:
- ‘MacBook Pro 2021 krijgt feller scherm en dunnere randen’ (25 feb)
- Downloaden: Apple brengt macOS 11.2.2 uit met bugfix voor MacBooks (25 feb)
- ‘iPhone 13-modem wordt uitkomst voor 5G in Nederland’ (25 feb)
- ‘AirPods krijgen sensor die waarschuwt als ze niet goed in je oor zitten’ (23 feb)
- ‘MacBook Pro 2021 beschikt weer over hdmi-poort en sd-kaartlezer’ (23 feb)