Vanuit verschillende kampen scharen mensen en bedrijven zich achter Apple. Tim Cook liet gisteren middels een open brief weten waarom Apple niet meewerkt aan het verzoek van de FBI om een telefoon te kraken.
Lees verder na de advertentie.
Verzoek tot kraken iPhone
De FBI verzocht Apple te helpen bij het ontgrendelen van de iPhone 5C van Syed Farook, een van de San Bernardino-schutters. De terrorist schoot eind vorig jaar samen met zijn vrouw 14 mensen dood in de stad in Californië en werd daarna zelf doodgeschoten door de politie.
De FBI probeert nu meer informatie te achterhalen door Farook’s iPhone open te maken, maar stuit daarbij tegen problemen. Na tien verkeerde wachtwoordpogingen, zal het toestel zichzelf namelijk wisse. Dat is een beveiligingsmethode die door Apple in iPhones is gebouwd.
Brief van Tim Cook
Gisteren schreef Tim Cook een open brief aan klanten waarin hij uitlegt waarom de FBI dat niet van Apple kan vragen. Het belangrijkste daarbij is dat de overheid hiermee een ‘master key’ in handen krijgt, waarmee het voortaan alle iPhones kan bespioneren om naar wens data te onderscheppen.
Google steunt Apple
Cook kan nu op steun rekenen vanuit verschillende hoeken. EĂ©n van de sympathisanten is Sundar Pichai, de ceo van Google. Hij beschrijft in vijf tweets dat het verzoek van de FBI een ‘verontrustend precedent’ is. “Een belangrijk bericht van Tim Cook”, schrijft hij. “Bedrijven dwingen om hacks toe te staan, kan in strijd zijn met de privacy van gebruikers.”
Pichai zegt dat Google producten maakt om informatie veilig op te slaan en dat het bedrijf inlichtingendiensten toegang tot data verschaffen na valide legale eisen. “Maar dat is iets heel anders dan van bedrijven te eisen dat ze klantgegevens hacken.”
‘Vrijheid staat op het spel’
Ook Jan Koum, oprichter van WhatsApp, verdedigt Apple in de strijd tegen het creĂ«ren van achterdeurtjes in toestellen voor de FBI. Op Facebook schrijft hij: “Ik heb Tim Cook altijd gewaardeerd om zijn standpunt rond privacy en zijn inzet om gebruikersdata te beschermen. Ik kan het alleen maar met zijn brief eens zijn. We mogen dit niet laten gebeuren. Vandaag staat onze vrijheid op het spel.”
Bedrijven als Twitter en Facebook hebben niet gereageerd, wel liet NSA-klokkenluider Edward Snowden van zich horen. Hij noemt het ‘de belangrijkste tech-zaak van het decennium’. Ook linkt Snowden naar Cook’s brief: “De FBI creĂ«ert een wereld waarin burger op Apple moeten vertrouwen om hun rechten te verdedigen, in plaats van andersom.”
Apple gaat niet akkoord met het verzoek van de FBI en gaat in hoger beroep.
Lees meer over Apple
- Apple CarPlay draadloos: dit zijn de beste dongles (9-9)
- iPad mini 2024 komt pas in oktober: deze apparaten zijn nog vertraagd (9-9)
- Deze twee Apple Intelligence-features komen pas in iOS 18.2 (9-9)
- AirPods Max 2 komen eraan: dit zijn de nieuwe functies (9-9)
- Laatste kans: Winnen maar! Maak kans op de nieuwe iPhone 16 (9-9)