Dit is Google Stadia: streamingdienst om altijd en overal te gamen

Michel van 't Klaphek
19 maart 2019, 19:34
2 min leestijd
Dit is Google Stadia: streamingdienst om altijd en overal te gamen

Google heeft zojuist de Stadia aangekondigd. Met deze streamingdienst kun je nieuwe games op je smartphone, computer of televisie spelen. Het maakt hierbij niet uit hoe krachtig deze apparaten zijn.

Lees verder na de advertentie.

Google Stadia aangekondigd: overal gamen in 4K

Je kunt Stadia dus zien als Netflix, maar dan voor games. Je hoeft namelijk geen dure computer, PlayStation of Xbox te kopen als je wilt gamen. Een telefoon is genoeg. Wel moet je games los kopen. Stadia komt in de loop van 2019 in “het grootste gedeelte van Europa” uit, dus het is nog even afwachten of Nederland hierbij zit.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=AffodEEF4ho

Google is van plan om de gamewereld te veroveren en heeft zodoende de handen ineengeslagen met een hoop ontwikkelaars. Onder meer de makers van Assassin’s Creed Odyssey, Skyrim en Tomb Raider doen mee.

Stadia werkt op alle Macs, Windows-computers en laptops, Android-smartphones en tv’s met een Chromecast of andere Android TV-stick. Op je Mac hoef je alleen maar de Chrome-browser te installeren waarna je kunt spelen. Stadia zou krachtiger zijn dan de meeste consoles en games draaien op een 4K-resolutie met 60 frames per seconde. Bovendien is de lag, of vertraging, minimaal, omdat Stadia gebruikmaakt van lokale Google-servers.

Direct gamen, waar je ook bent

Je koopt de games digitaal, waarna je dus niet hoeft te wachten op downloads en installatietijden. Eerdere geruchten stelden dat Google een abonnement à la Netflix, waarmee je tegen een vast maandelijks bedrag onbeperkt kunt spelen, zou uitbrengen, maar daar is geen sprake van.

Google Stadia

De Stadia Controller is een kruising van de Xbox One- en PlayStation-controller. Deze bedieningsmethode is echter geen vereiste. Op de computer kun je namelijk met muis en toetsenbord spelen, maar je kunt op de tv bijvoorbeeld je Xbox One- of PlayStation DualShock-controller gebruiken, als je die nog hebt liggen.

Google gaf aan gamen zo toegankelijk mogelijk te willen maken en belemmeringen weg te nemen. Zodoende zit er een knop op de Stadia Controller waarmee je direct een YouTube-livestream start. Ook kun je vragen aan de Google Assistent stellen.

Tijdens een persconferentie deze zomer maakt Google meer bekend over welke games je met Stadia kunt spelen. Ook hopen we dan meer te horen over de prijs van de controller, hoe snel je internetverbinding moet zijn en meer.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen