Google voegt alarmknop toe aan apps voor noodsituaties

Rutger Otto
25 juli 2017, 14:45
2 min leestijd
Google voegt alarmknop toe aan apps voor noodsituaties

Google introduceert een nieuwe functie in de reguliere Google-app en zijn Maps-app. Het gaat om zogenaamde SOS Alerts, waar mensen in noodsituaties gebruik van kunnen maken.

Informatie in noodsituaties

De nieuwe functies zijn bekendgemaakt op het blog van Google. Volgens het bedrijf moeten SOS Alerts gaan helpen om gebruikers snel duidelijk te maken wat er aan de hand is in noodsituaties. Een beetje zoals een NL Alert, dus. Daarnaast kunnen mensen direct aan vrienden en familie laten weten of ze veilig zijn. Die functie biedt Facebook ook al sinds 2014.

Zo werken de Google SOS Alerts

Bij noodsituaties zal er boven de zoekresultaten in de Google-app een SOS Alert verschijnen, als gebruikers naar incidenten of een locatie zoeken. De app presenteert dan kaarten, het laatste nieuws en indien beschikbaar ook lokale informatie zoals telefoonnummers en websites. Voor mensen die heel dichtbij zijn, wordt een pushmelding verstuurd. Mensen buiten het gebied krijgen bijvoorbeeld de mogelijkheid te zien om te doneren, mocht dat nodig zijn.

Apple Maps drones

Ook Google Maps krijgt ondersteuning voor SOS Alerts. Op de noodlocatie komt dan een speciaal icoon te staan waar je op kunt klikken voor meer informatie, zoals telefoonnummers en websites. Ook verschijnen er op de kaart updates, bijvoorbeeld als wegen worden afgesloten of als er veranderingen zijn in het openbaar vervoer.

Voor de nieuwe functies is Google een samenwerking gestart met verschillende instanties, waaronder het Rode Kruis. “We hopen dat niemand deze functies hoeft te gebruiken”, zegt Google. “Maar als het een keer nodig is, dan zijn ze ontworpen om jou en je omgeving veilig en geïnformeerd te houden.”

Video’s in zoekresultaten

In de Chrome-browser heeft Google overigens ook vernieuwingen toegevoegd. Sommige zoekresultaten bieden automatisch afspelende video’s, bijvoorbeeld van films en series. Dat zegt Google tegen Search Engine Land. Het gaat voorlopig om een test voor een kleine groep gebruikers. De video’s tonen op dit moment nog geen advertenties. Het is niet duidelijk of en wanneer de functie uitrolt naar alle gebruikers.

Lees het laatste nieuws over Google

Categorie: Apps
Spotlight: Google

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's